Watz lämnar Kindapolitiken

Lennart Watz (M) politiska karriär är snart över. På måndag leder han kommunfullmäktige - för sista gången. - Det har varit ett privilegium att representera Kinda, säger 75-åringen.

Lennart Watz kan visserligen tänka sig något mindre uppdrag inom Moderaterna även fortsättningsvis. Men på måndag gör han sitt sista framträdande som lokal topp-politiker.

Lennart Watz kan visserligen tänka sig något mindre uppdrag inom Moderaterna även fortsättningsvis. Men på måndag gör han sitt sista framträdande som lokal topp-politiker.

Foto:

Kinda2010-10-23 04:06


Vintern knackar på dörren. Den första snön har precis kommit till vackra Idhult.
Här, några kilometer utanför Björkfors, bor familjen Watz. Utsikten är snudd på magisk. Enligt kunniga bybor kan man se till både Vimmerby och Ydre.

Jobb som ambassadör
Lennart Watz trivs:
- I början av 70-talet kom vi i kontakt med en energisk mäklare. Till slut visade han oss det här huset i Idhult, säger Watz och smakar lite lätt på det nybryggda kaffet.
Affären blev klar 1973. Men under 80- och 90-talet stod huset till stora delar tomt. Lennart Watz har nämligen jobbat som ambassadör i Australien, Frankrike, Brasilien och Tjeckoslovakien.
Det var först år 2000 som Lennart och Birgit Watz flyttade till Idhult på permanent basis. Ganska omgående kom han i kontakt med Moderaterna.
- Jag fick en förfrågan av Mona St Cyr. Som nybliven pensionär passade det bra att engagera sig politiskt.
Och bara något år senare fick du rollen som ordförande i kultur- och fritidsnämnden.
- Ja, det gick snabbt. Trots att Moderaterna gjorde ett katastrofval år 2002 fick vi inflytande i kommunen.
- Rollen som ordförande i kultur- och fritidsnämnden var mycket angenäm. Ekonomiskt var det ett besvärligt läge. Men det löste sig ändå på ett bra sätt. Bland annat är jag glad över att vi flyttade Musikskolans verksamhet till Folkets Hus.

Uppmuntrat till debatt
Efter valet år 2006 fick Lennart Watz ett nytt politiskt uppdrag.
- Med tanke på det starka valresultatet föll det sig naturligt att Moderaterna tilldelades rollen som fullmäktiges ordförande. Och som förstanamn på listan fick jag den posten.
Hur skulle du vilja sammanfatta de här fyra åren?
- Först och främst har det varit väldigt roligt och intressant. Många anser att kommunfullmäktige bara är en transportsträcka.
- Jag har försökt att ändra på den inställningen och uppmuntra till debatt. Vissa gånger har det gett resultat, andra inte.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om