Det hela började som en vadslagning efter några skummande öl på en av Linköpings krogar.
- Jag och en god vän slog vad med barpersonalen om att vi skulle skapa vår egna öl. Lyckades vi så lovade de att de skulle ta in vår produkt i sortimentet. Vår första lansering till stadens systembolag tog slut inom en timma. Så började det för oss, berättar Viktor Hansen.
13 sorter
Hansen var inte utan kunskap i ämnet. 2010 avslutade han en utbildning i bryggteknik i Ludvika.
- När vi startade verksamheten 2014 så var det mycket populärt att satsa på mikrobryggerier. Vi var då bryggeri nummer 100, idag finns det 1 400. Första året producerade vi 36 000 liter öl, under 2017 nådde vi 105 000 liter.
- Fast vårt mål i en nära framtid är 150 000 till 160 000 liter per år. Numera har vi också 13 olika ölsorter, fast det är i högsta laget. Mer lämpligt vore det att ha sex fasta sorter och några "säsongsöl".
Fördomar
Efter att Hansen berättat om företaget, som han driver tillsammans med sin far och Kenny Johansson så presenterade han hur själva ölprovningen skulle gå till och hur de 44 gästerna skulle fylla i dokumentet som fanns på bordet vid de fem glasen hos var och en.
Fem sorters öl skulle bedömas med färg, lukt, karaktär och smak. Efter att ölen testats och röstningen var avslutad så var flera av gästerna överraskade då de tidigare hade vissa fördomar för den mörkare vinnaren som fick dela första priset med en mer fruktig och ljusare Ipa.
Tidigare provsmakningar
- När det gäller att framställa de olika sorterna så skiljer det flera veckor mellan de olika produkterna. Och vilken som är bäst skiljer sig mellan var och en, därför försöker vi att glädja den stora massan, något som vi ändå lyckats bra med på bara fyra år, avslutar Viktor Hansen.
Restaurang "Blå hästens" nuvarande ägare Ewa Stefansson har tidigare arrangerat provsmakningar vid två tillfällen. Dessa med ost och vin och choklad och vin.