Ydrebostäder bygger trygghetsboende

Ett trygghetsboende kan stå klart i Österbymo till nästa nyår. Det är Ydrebostäder som vill bygga ihop två hyreshus på Österby gärde. Cirka sju miljoner beräknas bygget gå på och man hoppas på statligt bidrag till knappt hälften.

Kinda2009-12-05 05:05

Österbymo kan få ett nytt trygghetsboende. Det berättar Urban Tordsson, vd på Ydrebostäder AB. Bakgrunden är ett riksdagsbeslut härom veckan som öppnar för att söka statligt bidrag till just trygghetsboende.
- Vi har redan skickat in en ansökan, säger Tordsson. Men vi vet inte när vi får svar.

Som ett H
Tanken är att de två hyreshusen "Ydrehus 8 och 9", på Österby gärde, ska byggas ihop med en tvärgående huskropp till ett H.
De gamla trapphusen tas bort och det blir i stället en gemensam entré med hiss i den tillbyggda delen.
- Det handlar om 24 lägenheter. Det är både ettor, tvåor och treor, säger Tordsson.
Lägenheterna kommer inte att byggas om särskilt mycket. Det handlar om att ta bort trösklar, sätta in tvättmaskiner med mera. Det stora är i stället den nya mellanbyggnaden. Här ska finnas utrymmen att umgås i, titta på tv och äta tillsammans för den som vill. Annars kan man helt enkelt stanna på sitt rum.
Men vad är egentligen trygghetsboende?
- Man kan säga att det är ett mellanting mellan särskilt boende och seniorboende, säger Tordsson. Lägenheterna ska ha trygghetslarm och det ska finnas personal tillgänglig under vissa tider på dagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om