Avtalet: Hyrorna höjs med 2.2 procent

Nu är förhandlingarna i mål. En hyreshöjning på 2.2 procent, den största på flera år, är vad som efter årsskiftet väntar hyresgästerna hos Stiftelsen Kindahus.

Nu har Hyresgästföreningen och Kindahus, med vd:n Jan Skain, kommit överens. Efter årsskiftet höjs hyrorna med 2.2 procent.

Nu har Hyresgästföreningen och Kindahus, med vd:n Jan Skain, kommit överens. Efter årsskiftet höjs hyrorna med 2.2 procent.

Foto: Thomas Möller/Dennis Petersson/bildmontage

Kinda kommun2019-12-13 11:00

– Höjningen utgår från de generella kostnadsökningarna som man ser nästa år och därtill kan man säga att vi har beaktat och gett utrymme för pågående och fortsatta underhållssatsningar och behov som hyresvärden har, förklarar Hyresgästföreningens förhandlare Joel Jonsson.

Det var för drygt en månad sedan som förhandlingarna inleddes. I ett initialt skede var de båda parterna långt ifrån varandra, men under den senaste veckan nåddes en överenskommelse. Höjningen på 2.2 procent innebär, för en "normaltrea" i hyresvärdens bestånd, ungefär 120 kronor mer i månaden. 

– Vi hade ett högre yrkande än den nivå som vi kom fram till, och det var likadant förra året. På sikt är jag rädd att det urholkar vår ekonomi. Det enda som vi har att spela med är det periodiska underhållet, menar Kindahus vd Jan Skarin.

Hur mycket ger höjningen i intäkter? 

– Man kan säga att det, utifrån vårt yrkande, fattas cirka 900 000 kronor. Bara kommunens taxehöjning av vatten och renhållning gör en dryg kvarts miljon för oss. Sedan har elen gått upp något hemskt de senaste åren. 

Enligt Hyresgästföreningens förhandlare beror de senaste årens, något mindre hyreshöjningar, på den gynnsamma ränteutveckling som varit. 

– Någonstans är den här uppgörelsen en kompromiss, där vi tar stor hänsyn till hur mycket det är rimligt att höja utifrån hyresgästerna. Det här är en höjning som absolut märks av på hyresavin men vi är ändå helt okej nöjda, avslutar Jonsson.

För en normaltrea i Kindahus bestånd kommer höjningen att innebära cirka 320 kronor mer i månaden.
För en normaltrea i Kindahus bestånd kommer höjningen att innebära cirka 320 kronor mer i månaden.
Karta: Stiftelsen Kindahus
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!