Beslutet: Här vill de exploatera för bostäder

Kindapolitiken har uttryckt ett behov av villatomter i Rimforsa. Nu har Aurum Fastighetsutveckling AB kommit ett steg närmare en exploatering vid Storgården och Krågedal.

Aurum Fastighetsutveckling i Linköping AB har planer på ett 50-tal nya tomter söder om Rimforsa. Bland annat i Håkantorp väster om Storgården.

Aurum Fastighetsutveckling i Linköping AB har planer på ett 50-tal nya tomter söder om Rimforsa. Bland annat i Håkantorp väster om Storgården.

Foto: Pressbild/Dennis Petersson/bildmontage

Rimforsa2020-03-26 17:00

– Vi ser mycket goda möjligheter för att det här ska bli ett fint tillskott till Rimforsa. Det är en bra miljö med hög potential men som alltid är det många frågor som ska lösas på vägen så det kommer att krävas mycket arbete innan vi är i mål, förklarar Linköpingsföretagets projektledare Esbjörn Larsson.

Redan för drygt ett år sedan ansökte de, som företrädare för fastighetsägaren Vasamark Svenska AB, om planbesked hos Kinda kommun. Sedan dess har intentionerna till viss mån förändrats och nu, när samhällsbyggnadsnämnden (sbn) har givit klartecken för detaljplanering, är det framförallt två områden som är aktuella för exploatering. Det ena ligger strax väster om hotell- och konferensanläggningen Storgården och innefattar ett 15-tal tomter. Det andra ligger någon kilometer längre söderut och kan i sin tur komma att ge plats åt cirka 35 tomter.

– I huvudsak planerar vi för enfamiljshus men man kan också tänka sig inslag av rad-, par- eller kedjehus.

Ser ni några eventuella hinder för era planer?

– Jag ser väl inga hinder men jag ser att vi måste anpassa oss till omgivningen. Det finns åkerholmar som är skyddade i miljöbalken och vi måste ta hänsyn till den biologiska mångfalden. Det gäller att bygga värden och inte förstöra dem, svarar Larsson.

Samtidigt som Linköpingsföretaget vill komma igång så snart som möjligt är Kinda kommuns preliminära tidsplan att detaljplanearbetet kan påbörjas under kvartal tre år 2021.

– Det tycker vi är synd men vi får ta ett samtal för att se hur vi kan fördela uppgifterna och underlätta för kommunen i det fortsatta arbetet, berättar Larsson.

Sbn-ordföranden Mikael Österling (L) säger så här om tidsplanen:

– Efter planbeskedet finns inget hinder utan då är det kommunens prioriteringsordning som träder in. Vi vill inte på något sätt förhala någonting men förvaltningen måste prioritera bland de detaljplaner som är på gång.

– Vi ser givetvis positivt på viljan att utveckla Rimforsa söderut men ställer samtidigt krav på exploateringen, att den sker ansvarsfullt och med hänsyn till omgivningens värden.

Även oppositionen, med bland andra Thomas Fransson (M), ser positivt på företagets planer.

– Ska vi bibehålla den service som vi i kommunens alla delar tycker oss har rätt till måste vi öka intäkterna och med en ökad inflyttning får vi också nya skattekronor, avslutar han.

Samhällsbyggnadsnämnden och ordförande Mikael Österling (L) gav positivt planbesked för att detaljplanera för nya bostäder i Krågedal och Håkantorp.
Samhällsbyggnadsnämnden och ordförande Mikael Österling (L) gav positivt planbesked för att detaljplanera för nya bostäder i Krågedal och Håkantorp.
Karta: Håkantorp
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!