Då bör vinterdäcken finnas på bilen

Snart ska vinterdäcken vara på. Ur en säkerhetssynpunkt bör man byta tidigt, det menar Janne Sundberg på Forslunds Gummi i Kisa.

Här byter Janne Sundberg till vinterdäck på en bil.

Här byter Janne Sundberg till vinterdäck på en bil.

Foto: Max Elofsson

Kisa2019-11-07 14:00

Just nu pågår en av de mest intensiva perioderna på hela året för verkstaden i Kisa, där många bilägare ska byta från sommar- till vinterdäck.

Från och med 1 oktober är det tillåtet att ha vinterdäcken på. Den 1 december ska de vara på om det råder vinterväglag. Det är betydligt längre tid som man har på sig, jämfört med våren då sommardäcken ska på mellan 31 mars och 15 april. Men eftersom många väntar in i det längsta med att byta till vinterdäck blir det ofta en väldigt intensiv period ändå, menar Janne Sundberg.

– Så fort snön kommer ska alla byta samtidigt. Vädret är en väldigt stor faktor för när kunder väljer att boka tid hos oss, säger han.

Janne Sundbergs rekommendation är att byta däcken innan det har hunnit bli halt på vägen. Detta för att vinterdäcken ska köras in och bli optimerade för att köra på halt underlag. Genom att köra med vinterdäck på en torr vägbana nöter man bort en del hårt gummi som har bildats i ytterkanten av däcken.

– Oavsett om det är ett nytt eller begagnat däck bör dem köras 50 mil på barmark först. Så att byta i tid är bäst för allas säkerhet, säger Janne Sundberg.

Forslunds Gummi räknar med att behöva byta däck på cirka 600 bilar fram tills det inte längre är tillåtet att ha sommardäcken på.

Han poängterar också vikten av att kolla lufttrycket i däcken varannan månad och att efterdra bultarna när man har kört cirka tio mil.

Janne Sundberg, delägare på Forslunds Gummi, ser gärna att allt fler byter till vinterdäck i ett tidigare skede.
Janne Sundberg, delägare på Forslunds Gummi, ser gärna att allt fler byter till vinterdäck i ett tidigare skede.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!