"Det fattas en generation efter oss"

Logdanserna i Rydsnäs börjar närma sig sitt slut för den här säsongen. Under sommaren har fem danser arrangerats, men ännu återstår ett dansevenemang när Lövgrens kommer för att spela musik på logen.

Kön för att få komma in var lång.

Kön för att få komma in var lång.

Foto: Privat

RYDSNÄS2019-08-15 22:00

Rydsnäs loge har sedan början av 1990-talet arrangerat socialdans på dansbanan mitt i samhället. Tidigare var lokalen i kyrkans ägo, men sedan en tid tillbaka är det Rydsnäs IF och hembygdsföreningen som gemensamt sköter om den och arrangerar danserna.

Varje sommar anordnas flera tillfällen av dans på logen. I år har det än så länge varit fem danser med gott om besökare. En av de mest engagerade personerna är Gunilla Pamp, kassör inom bygdegårdsföreningen.

– Det har varit omkring 300 till 350 besökare varje gång, så det tycker vi är rätt så stabilt och en bra siffra, säger hon.

Varje kväll är det minst 20 personer som arbetar runt omkring i biljettluckan, serveringen med mera. Besökrekordet ligger på omkring 500 personer men det var några år sedan. Besökarna är inte bara boende i Rydsnäs med omnejd, utan de upplever att det är en hel del personer som kommer en bra bit ifrån också.

– Tidigare i sommar hade vi gäster från Norrland, men det hör inte till vanligheten, säger Ann-Marie Gustavsson som också är engagerad i att anordna danserna.

Även från Linköping, Norrköping och Eksjö brukar en par hängivna besökare återkomma.

Dessa socialdanser är ett sammanhang som har minskat allt mer med åren och inom Ydre kommun är Rydsnäs loge en av väldigt få platser som har en levande dansbana. Anledningen till det kan vara att det är andra intressen som lockar, det menar i alla fall Gunilla Pamp och Ann-Marie Gustavsson .

– Det fattas en generation efter oss som är ute och dansar och det märks på dansbanorna att det minskar i antalet besökare, säger Ann-Marie Gustavsson.

– För att det ska kunna fortsätta måste det alltid komma in nya personer som vill vara engagerade, men än så länge rullar det på och det tror jag att det kommer att fortsätta göra, säger Gunilla Pamp.

I Rydsnäs är ändå logdanserna någonting som förenar de boende i samhället, även om man inte är särskilt intresserad av att dansa. Många kommer även dit för att fika och träffa sina vänner.

Under helgen vecka 34 arrangeras den sista dansen för den här säsongen och då kommer det mesta att vara sig likt. Då kommer dansbandet Lövgrens att spela musik för de besökande dansgästerna. Tidigare i sommar har Mats Bergmans, Matz Bladhs, Skåningarna, Glenn-Endys och Donnez gästat logen i Rydsnäs.

Esbjörn Henriksson, Gunilla Pamp, Ann-Marie Gustavsson och Gösta Henriksson är några av dem som ser till att danskvällarna blir av.
Esbjörn Henriksson, Gunilla Pamp, Ann-Marie Gustavsson och Gösta Henriksson är några av dem som ser till att danskvällarna blir av.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!