"Det här hade vi aldrig kunnat drömma om"

Ett nödbyte av lokal krävdes när invånarna i södra Kinda gick man ur huse. Närmare 300 personer samlades för medborgarträff, där Stångågården låg högt på agendan.

Koalitionen i Kinda med Conny Forsberg (S), Lars Karlsson (L), Mikael Österling (S) och David Wenhov (LPo) möttes av en fullsatt kyrka i Horn.

Koalitionen i Kinda med Conny Forsberg (S), Lars Karlsson (L), Mikael Österling (S) och David Wenhov (LPo) möttes av en fullsatt kyrka i Horn.

Foto: Dennis Petersson

Horn2019-10-10 18:00

– Uppslutningen är ju historisk, vi hade inte kunnat drömma om att det skulle komma så mycket folk. Det som är kul är att ungdomen ställde upp. Jag trodde Stångågården bara berörda oss äldre, konstaterar Åke Eriksson från Södra Kinda PRO, som tillsammans med Horns Marknadsförening och SPF Kinda tog initiativ till mötet. 

Redan en halvtimme innan onsdagens medborgarträff i Horn fick arrangörerna hejda den stora strömmen av besökare. Den tänkta lokalen var Går´n men i sista sekund fick planerna göras om och istället flyttas till kyrkan.

– Besökarna hade mycket att säga och problem är till för att lösas. Det här är jättestort och jag hoppas engagemanget fortsätter även efter mötet, säger marknadsföreningens Börje Carlsson. 

Med anledning av den senaste tidens politiska beslut, som på olika sätt berör de södra delarna av kommunen, var medborgarträffens rubrik "Södra Kindas överlevnad". Äldreboendet Stångågården fick i särklass störst uppmärksamhet, i synnerhet nedläggningen av tillagningsköket. Även förändringarna på räddningstjänsten lyftes.

– De här frågorna är en ju del av livsnerven i bygden och med anledning av att invånarna har haft en känsla av att det sker en långsam nedmontering är det klart att engagemanget är stort. Jag hoppas att de har fått bra svar på de frågor som ställts ikväll och att de förstår att så inte är fallet, säger kommunstyrelsens ordförande Conny Forsberg (S). 

Under kvällen var det stundtals hårda ordalag från besökarna och ett missnöje över politikernas svar uttrycktes. 

– Vi sitter här för att vi är upprörda och oroliga för vad de här besluten kommer att leda till. Vi bor här och det här är vår framtid, men er attityd mot oss framstår som nonchalant, sa Hornbon Eva-Lotta Andersson och Forsberg kommenterar:

– Givetvis är det tråkigt. Jag kan förstå att de är upprörda och vi politiker kanske svarade lite hårt tillbaka, det är lätt hänt när man blir ansatt, men ingen av oss hade den intentionen.

Hade ni kunnat göra något för att förhindra den upprörda stämningen? 

– Det är klart man alltid ska fundera över om vi kunnat göra saker på något annat sätt, kanske skulle vi ha haft en sån här träff tidigare. Att Stångågården och äldreboendet är viktigt är något som bygdens medborgare visat upp väldigt starkt ikväll, svarar vård- och omsorgsnämndens ordförande Lars Karlsson (L). 

"Uppslutningen är ju historisk", konstaterar Åke Eriksson från en av arrangörsföreningarna, Södra Kinda PRO.
"Uppslutningen är ju historisk", konstaterar Åke Eriksson från en av arrangörsföreningarna, Södra Kinda PRO.
Karta: Horns kyrka
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!