Elevernas svar gör fritidsledarna nöjda

Fritidsgårdens enkätundersökning visar att i stort sett samtliga elever känner sig trygga på fritidsgården.

Tyra Lindström, Ebba Lindhout, fritidsledare Lena Runadotter, Lilly Käck och Edith Djärf. Samtliga tycker om att vara på fritidsgården.

Tyra Lindström, Ebba Lindhout, fritidsledare Lena Runadotter, Lilly Käck och Edith Djärf. Samtliga tycker om att vara på fritidsgården.

Foto: Max Elofsson

Kisa2019-10-16 17:15

Enkätundersökningen har de gjort för att ta reda på vad barnen har för åsikter om fritidsgården. Det är en undersökning som de gör en gång vartannat år och frågorna som eleverna fick besvara handlade bland annat om trygghet, aktiviteter och viljan att påverka.

Totalt var det 255 elever som deltog i undersökningen, vilket är de flesta av eleverna på skolan. De ser enkäten som ett komplement till en annan enkät som heter Om mig. Den besvaras av alla elever i årskurs åtta i hela länet och den handlar både om fritid och sin skolgång.

– Vi tycker att de frågorna som de har med är bra, men vi vill veta lite mer om elevernas fritidsvanor genom att göra en egen enkät också, säger fritidsledaren Lena Runadotter.

En fråga i enkäten rörde om eleverna känner sig otrygga på fritidsgården. Där blev fördelningen tydlig i att hela 97 procent känner sig trygga, och endast tre procent gör inte det. Det är siffror som gör fritidsledarna nöjda.

Enkäten visar även varför eleverna vill besöka fritidsgården. Hälften säger att de gör det för att träffa vänner, och just att ses och umgås är det som fritidsledarna vill att eleverna ska se fritidsgården som en bra plats för.

De som svarat att de inte besöker fritidsgården på fritiden uppger att det beror på andra aktiviteter, eller att de inte har tid som största skäl.

Överlag tycker fritidsledarna att undersökningen visade ungefär det som de hade förväntat sig. Enligt Lena Runadotter var det ingenting som stack ut eller var chockerande på något sätt. Senast de gjorde en undersökning var hösten 2017 och då blev det ett liknande resultat.

– Den slutsatsen som vi har dragit är att de som har en fritidsgård också besöker fritidsgården. De som väljer att inte komma hit efter skoltid har andra aktiviteter och det tycker vi känns bra att vi erbjuder något att göra för de som inte har något annat att göra efter skolan, säger hon.

Åttondeklassarna Lilly Käck och Ebba Lindhout har deltagit i undersökningen och de gillar att vara här på sin lediga tid.

– Det känns tryggt och säkert att vara här och det finns mycket roligt att göra. Det är en bra skola och fritidsgård, säger både Lilly Käck och Ebba Lindhout.

Tyra Lindström och Edith Djärf går också i årskurs åtta och de håller med.

– Det känns bra att vara här och vi träffar många vänner. Fritidsledarna är jättebra, säger de.

Fritidsgården vid Värgårdsskolan genomför en undersökning en gång vartannat år.
Fritidsgården vid Värgårdsskolan genomför en undersökning en gång vartannat år.
Karta: Värgårdsskolan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!