Här växer efterlängtade Hackelhallen fram

Den har diskuterats i över tio år och orsakat otaliga debatter inom Kindapolitiken. Men nu börjar den att ta form, idrottshallen på Hackelområdet i Rimforsa.

"Det gäller att jobba sig varm", säger byggarbetaren Tom Axelsson.

"Det gäller att jobba sig varm", säger byggarbetaren Tom Axelsson.

Foto: Dennis Petersson

RIMFORSA2019-01-13 21:00

Vi träffar Jerry Karlsson, platschef hos entreprenören Jens-Åke Bygg AB, nära åtta månader efter det första spadtaget. Byggnationen rullar på som planerat, men vinterkylan har precis gjort sig påmind och över fem centimeter snö har nyligen täckt byggarbetsplatsen, något som sinkar arbetstempot.

– Tanken var väl egentligen att vi skulle ha kommit lite längre vid det här laget, att vi hade fått tätt innan jul och därmed kunnat jobba inne, men det blev inte så. Nu ställer vintern till det, och det vet vi om att den gör här i Sverige, men när man måste skotta området så stjäl det tid, berättar Karlsson.

Den fullstora idrottshallen, med en prislapp på 28 miljoner kronor, är planerad att stå klar i maj månad.

– Det går aldrig fortare än man har tänkt sig, så det blir nog lite försenat, men i juni är det nog klart, säger platschef Karlsson.

En av byggarbetarna på plats är Tom Axelsson, nyanställd på företaget sedan några dagar. Som Rimforsabo ser han fram emot att hallen ska vara redo för invigning.

–  Det är kul att veta att ens egna barn kommer att använda hallen i framtiden, det betyder mycket när man arbetar. Jag hoppas att även jag själv kommer att ha möjlighet att utnyttja den, säger han och fortsätter:

– Som det är nu, med den här kylan, får man se till att jobba sig varm, och det är inga större problem.

Byggnationen är stor, närmare bestämt 2 100 kvadratmeter, varav 1 000 av dessa utgörs av själva sportgolvet och 200 av den planerade läktaren. På resten av ytan ska bland annat omklädningsrum, kök och kiosk rymmas. Efter många år i branschen är platschef Jerry Karlsson van vid omfattande projekt.

– Egentligen gör vi samma sak som vi alltid gör när vi bygger hus, bara att det är i större omfattning nu. Personligen tycker jag att den här typen av nybyggnationer är roligare än renoveringar, att se något växa fram på det här sättet, och bland Rimforsaborna är det nog väldigt populärt, säger han.

Hackelhallen är en av de byggnationer i Kinda kommun som omfattas av den så kallade enprocentsregeln, som innebär att en procent av projektkostnaderna ska läggas på konstnärlig utsmyckning. Vad gäller idrottshallen i Rimforsa kommer en konstnär att få i uppdrag att skapa ett konstverk direkt på fasaden, eller som senare monteras, på gaveln mot parkeringen.

Tom Axelsson, nyanställd på Jens-Åke Bygg AB, ser som Rimforsabo fram emot att hallen ska bli klar.
Tom Axelsson, nyanställd på Jens-Åke Bygg AB, ser som Rimforsabo fram emot att hallen ska bli klar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!