Ingen prickade rätt pristagare

Nu har pristagarna i Nobels litteraturpris presenterats och biblioteket i Kisa fortsatte sin tradition att visa tillkännagivandet.

Bibliotekschef Thomas C Eriksson och flera besökare inväntar nervöst tillkännagivandet.

Bibliotekschef Thomas C Eriksson och flera besökare inväntar nervöst tillkännagivandet.

Foto: Max Elofsson

Kisa2019-10-10 16:20

2018 blev det inget pris, men under torsdagen delade Svenska Akademin ut Nobelpriset i litteratur för både i år och förra året. Det var i våras som det blev klart att två Nobelpris i litteratur skulle delas ut 2019.

Biblioteket i Kisa anordnade ett evenemang där de visade tv-sändningen från tillkännagivandet från Svenska Akademin under torsdagen. Biblioteket har låtit allmänheten få tippa vem de trodde skulle vinna. Det har varit en tradition sedan många år tillbaka och i år fick de alltså tippa vinnare för både 2018 och 2019 års pristagare.

– Det är en fin tradition som vi på biblioteket gillar och det är roligt att så många vill komma hit och se tillkännagivandet med oss, säger Emil Turesson på Kisa bibliotek.

2018 års litteraturpris gick till den polska författarinnan Olga Tokarczuk, och 2019 års pris tilldelas Peter Handke från Österrike. Bland de deltagande var det ingen som tippade rätt vinnare, och Emil Turesson säger att det här blir ett tillfälle att upptäcka nya författare.

– Olga Tokarczuk var för mig ganska okänd sedan tidigare, men det ska bli spännande att upptäcka hennes böcker nu. Peter Handke däremot har jag koll på och för mig är det ett ganska djärvt val med tanke på att han inte är helt okontroversiell, säger han.

Andra kandidater som det hade pratats om på förhand till att få priset var bland andra Anne Carson från Kanada, och Maryse Condé från USA.

Emil Turesson tycker om bibliotekets tradition.
Emil Turesson tycker om bibliotekets tradition.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!