Invigdes efter 187 dagar lång väntan

Sedan i maj månad, under 187 långa dagar, har Bäckskolan i Kisa varit utan sin gymnastiksal. Nu, efter fredagens en fartfylld ceremoni, är den återigen invigd.

Eleverna Eddie Anspach och Nikki Wathudurage klippte bandet tillsammans med rektor Helén Fasth.

Eleverna Eddie Anspach och Nikki Wathudurage klippte bandet tillsammans med rektor Helén Fasth.

Foto: Dennis Petersson

Kisa2019-11-22 21:00

– Den här satsningen signalerar att rörelse, i största allmänhet, är viktigt och att det kräver bra förutsättningar. När det är fräscht och ändamålsenligt blir barnen och personalen motiverade och inspirerade, säger skolans rektor Helén Fasth. 

Det var tredjeklassarna Nikki Wathudurage och Eddie Anspach som, med gemensam fattning, klippte det blågula bandet under invigningen. Under lång tid har deras, och klasskompisarnas, idrottslektioner förpassats utomhus på grund av om- och tillbyggnationer. Något som har varit en utmaning för idrottsläraren Mari Hagvind.

– Det har trots allt fungerat förvånansvärt bra, tack vare bra väder. Det är egentligen bara en dag som vi har varit tvungna att hålla oss inomhus, berättar hon och fortsätter: 

– Man får lägga fokus på sånt som vi ändå behöver jobba med, som allemansrätten och att läsa kartor, men vi har också ägnat oss mycket åt grundmotoriska lekar. Vi har ofta våra idrottslektioner utomhus annars också, även när det inte byggs om, så jag tycker att barnen har varit väl rustade för det. 

Enligt idrottsläraren Hagvind är det enskilt största lyftet, efter byggprojektet, att ytterligare ett omklädningsrum tillkommit. För bandklipparna Nikki och Eddie handlar det mest om att återigen få använda alla redskap, inomhus. 

– Nu är det mycket roligare att gå till idrotten igen, ute är det kall och blött, menar eleverna. Det bästa med idrott är att man får röra på sig, får energi och att man blir mer koncentrerad i klassrummet.

Slutsumman för om- och tillbyggnationen av gymnastiksalen landar, enligt samhällsbyggnadsförvaltningens chef Bita Almasian, på ungefär 6 000 000 kronor. Förutom att omklädningsrummen har blivit fler har bland annat hallgolvet bytts ut och ett personalrum tillkommit, samtidigt som alla ytskikt renoverats. Dessutom har ett ljudutjämningssystem köpts in.

– Allt det här höjer också statusen på idrottsläraren, framförallt att han eller hon har ett eget utrymme. Det var ju väldigt nedgånget tidigare, men vilken dröm det har varit att få komma in till det här, förklarar idrottsläraren Hagvind. 

Gymnastiksalen avslutar en lång period av renoveringar vid skolan och för tillfället återstår bara ett antal detaljer på rektor Helén Fasths önskelista. 

– I den stora huvudbyggnaden har vi bland annat ett utrymme som vi vill bygga igen till grupprum, avslutar hon. 

Under fredagens invigning stod rörelse fokus där lågstadiets samtliga elever dansade och sjöng tillsammans med idrottsläraren Mari Hagvind.
Under fredagens invigning stod rörelse fokus där lågstadiets samtliga elever dansade och sjöng tillsammans med idrottsläraren Mari Hagvind.
Karta: Bäckskolan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!