Kia och Jonn hyr skylift för att pynta

För paret Jonn och Kia Holmström är vintern något alldeles extra. Sedan några år tillbaka pyntar de sitt hus och trädgård överdådigt med vinterbelysning.

Jonn och Kia Holmström har bott i huset sedan 2006.

Jonn och Kia Holmström har bott i huset sedan 2006.

Foto: Max Elofsson

Kisa2019-12-13 20:00

Längs med fasader och husknutarna lyser ljusslingor i enhetlig vit färg. I trädgården är buskar och träd upplysta med lampor, och till och med trappan upp till entrén är upplyst.

Jonn och Kia Holmström har bott tillsammans i sitt nuvarande hus i Kisa sedan 2006. För dem är vintern överlag en årstid där mörkret infaller sig och de känner att de vill ljusa upp vardagen genom sätta upp belysning utomhus. Det började med en ljusslinga runt takfoten, sedan har antalet ljusenheter bara blivit fler och fler för varje år.

– Det har blivit mer och mer och vi vill utöka med något nytt varje år. Det har blivit som en grej att komma på vad vi ska ha för nyhet just i år, säger Kia Holmström.

I dagsläget har de klätt in delar av huset, träd, buskar och paviljongen i trädgården med ljusbelysning. Det har blivit en tradition att tända upp allt lagom till första advent och i år var det inget undantag. Det föregicks av ungefär två dagars arbete med att få allt på plats och se till att det fungerar.

För att underlätta monteringen av vissa ljusslingor, har de börjat att hyra en skylift. 

– Det är jag som får uppdraget att montera upp det. Från början var det hon som mest ville ha all belysning, men med tiden har jag börjat gilla det också, säger Jonn Holmström.

De är väldigt noga med urvalet av sin vinterbelysning. Det ska vara ljusslingor med lampor som endast ger varmt, vit ljus. 

– Vi vill inte ha något som blinkar eller är färgat i någon annan färg. Allt ska vara enhetligt och det ska kännas att det finns en tanke bakom alltihop. Vi tycker att det är så fint och man blir verkligen glad av att se hur det ser ut, säger Kia Holmström.

De bor i ett område i Kisa som inte ligger särskilt centralt, men reaktioner har de ändå fått från grannar och personer som promenerar förbi. De säger att de har bett grannarna om godkännande om att ha all denna vinterbelysning, men där har de inte mött på några hinder.

Man kan ställa sig frågan om det här är något som påverkar elräkningen i negativ bemärkelse, men de säger att de inte märker någon avsevärd skillnad jämfört med andra tider på året.

– Man skulle kunna tro att det blir dyrare under vintern med tanke på alla lampor, men det är det faktiskt inte. Även om det hade varit dyrare så hade det varit värt varenda krona, säger Kia Holmström.

Huset är klätt i ljusnät och paviljongen är också upplyst.
Huset är klätt i ljusnät och paviljongen är också upplyst.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om