Kinda attraherar storstadsborna

Bostadsmarknaden är i ständig förändring och i Kinda märker fastighetsförmedlarna att fler personer från storstäder flyttar in.

Ann-Sofie Wissmar ser att fler personer från större städer väljer att flytta till Kinda för att köpa hus i närhet till skog och sjöar.

Ann-Sofie Wissmar ser att fler personer från större städer väljer att flytta till Kinda för att köpa hus i närhet till skog och sjöar.

Foto: Max Elofsson

Kinda kommun2019-10-13 10:00

På Fastighetsbyrån i Kisa har de märkt en trend över sommaren som innefattar ett stort intresse för fritidshus. Tobias Svärd är fastighetsmäklare på Fastighetsbyrån.

– Framför allt märker vi en ökning i intresse av personer som inte bor i Kinda kommun, utan att många kommer från Linköping eller områdena därikring för att kika på fritidshusen i Kinda, säger han.

Ann-Sofie Wissmar på Länsförsäkringar fastighetsförmedling har märkt av liknande trender.

– Under 2018 var det lite trögt på den försäljningen, men i år har det varit helt annorlunda där framför allt Linköpingsbor har intresserat sig för fritidshus i Kinda. Kan det bli riktigt sjönära lägen så har vi märkt att det även är attraktiva områden för folk ännu längre ifrån också, säger hon.

Nu när sommar har övergått till höst märks en minskning i intresse för fritidshus, vilket både Fastighetsbyrån och Länsförsäkringar fastighetsförmedling ser som helt naturligt.

Överlag ser Fastighetsbyrån i Kisa en trend i att allt fler utifrån intresserar sig för bostäder i Kinda. Det som Tobias Svärd tror lockar är lugnet och att pendlingsmöjligheterna är goda.

– Vi märker att Rimforsa och Kisa attraherar personer som bor i de större städerna. Flera som jag har pratat med säger att här i Kinda kan de få en bostad som kombineras som fritids- och permanent boende. Att det är kortare avstånd till det mesta verkar också locka hit många, säger Tobias Svärd.

Ann-Sofie Wissmar håller med om att det är samma faktorer som vägs in när personer från större städer väljer en flytt till Kinda. Även att pendlingsmöjligheterna är goda till både Linköping och Vimmerby ses som viktiga aspekter.

Att fler och fler yngre människor flyttar till Kisa har de märkt av. 

– Det är många som flyttar ifrån Kinda när de är unga och nu när det är dags att bilda familj så väljer många att komma tillbaka till sina hemtrakter. Det tror vi är vanligt, säger Ann-Sofe Wissmar.

Däremot är det just nu ovanligt få objekt ute på marknaden.

– Utbudet har varit ganska lågt. Det är ett problem egentligen. Det känns som att få hus kommer ut till salu trots att hösten är en period då det brukar öka, säger Ann-Sofie Wissmar.

Just nu ligger elva objekt ute på bostadssajten Hemnet och de objekten innefattar villor, fritidshus, radhus och bostadsrätter som finns till salu inom Kinda kommun.

På kontoret i Kisa jobbar hon på med sina fastighetsaffärer.
På kontoret i Kisa jobbar hon på med sina fastighetsaffärer.
Karta: Kinda
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!