Kommunen svarar på förbundet

Fackförbundet Vision skickade förra veckan en skrivelse till Kinda kommun om en förvaltningschefs arbetsmetoder. Bland annat hävdade man att chefen sätter munkavle på personal och att man kommer till jobbet med ångest och oro. Nu svarar kommunen.

Kommunstyrelsens ordförande Conny Forsberg (S)

Kommunstyrelsens ordförande Conny Forsberg (S)

Foto: Kinda kommun

KINDA2019-06-20 18:45

– Man måste få gå till press och politiker och säga sin mening även som anställd på Kinda kommun, säger kommunstyrelsens ordförande Conny Forsberg (S).

Det var förra veckan som fackförbundet Vision skickade en skrivelse till Kinda kommun om samhällsförvaltningens chef Bita Almasians arbetsmetoder. Kritiken bestod bland annat i att anställda försatts med munkavle för att diskutera med politiker eller ta kontakt med pressen.

Nu svarar kommunstyrelsens ordförande Conny Forsberg (S) på kritiken:

- Vi ser allvarligt på kritiken. Man vill ju helst inte att man får en sådan här skrivelse från facket. Det finns klara riktlinjer om hur man ska jobba mot kränkande särbehandling, säger Conny Forsberg.

Enligt det svar som kommunens skickat till Vision så ska man i ett första läge starta en arbetsmiljöutredning, som leds av HR-avdelningen. Undersökningen omfattar chefer inom samhällsbyggnadsförvaltningen samt personal som arbetar i olika typer av stabsfunktioner vilka företrädesvis har sin arbetsplats i kommunhuset. Undersökningen ska inte omfatta verksamheter som har sin arbetsplats utanför kommunhuset.

– Jag ser ett behov av att så breda grupper som möjligt bereds chansen att vara med, säger Conny Forsberg.

Kommunen skriver i svaret att avsikten aldrig varit att på något sätt hindra personal att uttala sig i såväl press som förtroendevalda utan förhållningssättet har handlat om att förvaltningschef ska vidtalas när det handlar om att uttala sig för kommunens räkning, exempelvis till media.

Skrivelsen avslutas med att "kommunen har självfallet ingen åsikt om att anställda önskar framföra egna åsikter om kommunens verksamhet, även om detta sker under arbetstid"

Är inte detta lite motsägelsefullt?

– Det klart att man får uttala sig i sakfrågor när det gäller kommunen, det måste man få. Vi i politiken står för en öppenhet. Man får gå till både press och politiken och säga sin mening som anställd, säger Conny Forsberg.

Visions ordförande Bo Cronlycke är inte helt nöjd med svaret från kommunen:

– Nej, det är framförallt det här med munkavle. Det är ett luddigt svar man har gett och här kommer jag att begära ett bättre svar.

Både förvaltningschef Bita Almasian och nämndens ordförande Mikael Österling (L) har avböjt att kommentera kommunens svar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!