"Mer rätt i tiden att äta växtbaserad mat"

Restaurangansvarige Magnus Ulván fick ärva traditionen med karibiskt julbord. Först var han skeptisk, men nu älskar han det.

På julbordet serveras både varmt och kallt. Här dukar Gustav Andersson fram för en sittning.

På julbordet serveras både varmt och kallt. Här dukar Gustav Andersson fram för en sittning.

Foto: Max Elofsson

Rimforsa2019-12-10 08:00

Den 1 november firade de nuvarande ägarna av Rimforsa Strand 20-årsjubileum. Nu gör de sig redo för att servera ett julbord som är allt annat än klassiskt, nämligen karibiskt julbord.

Det har varit en tradition sedan långt innan de tog över för 20 år sedan. Nuvarande restaurangansvarige Magnus Ulván säger att det är en tradition som sträcker så långt som nästan 30 år tillbaka.

Magnus Ulván har en gedigen bakgrund av att jobba som kock, både i Sverige och utomlands. Han kommer från början från Vadstena och det var där det började med en praoplats på klosterhotellets restaurang. Därefter har han drivit flera projekt i Linköping såsom Matkultur och Hagdahls kök. Han började på Rimforsa Strand i maj 2018 och stortrivs.

– Rimforsa Strand har jag alltid känt till och när jag fick frågan om att komma hit tyckte jag att det lät spännande och roligt, säger Magnus Ulván.

– Det är det vanliga traditionella julbordet som jag är van vid, men därför kändes det jättespännande att komma hit och ta del av det här. Jag tror att karibiskt julbord kom till som ett trevligt alternativ från början, och det är i alla fall det som vi vill föra vidare.

Från början var Magnus Ulván ganska skeptisk och funderade på om det här julbordskonceptet verkligen fungerade, men numera tycker han i stället mycket om det.

Han beskriver det karibiska julbordet som mer modernt och att det ligger i tiden. Han jämför med det traditionella julbordet som innehåller mycket kött och fisk, medan det karibiska innehåller mest frukt och grönt.

– Traditionellt är det mycket sill, lax, köttbullar och protein överlag. Det känns som att den moderna matlagningen i dag går hand i hand med det gröna köket och det är mer rätt i tiden att äta växtbaserad mat, säger han.

I största möjliga mån vill de anförskaffa sina råvaror från trakten, vilket de också gör för det mesta när det gäller övriga råvaror. Men att då göra ett karibiskt julbord ser Magnus Ulván som lite tvärtom i och med att i stort sett ingenting där är odlat i Kinda. Då får de köpa in de karibiska råvarorna från annat håll.

Vad ser du för svårigheter att driva restaurangverksamhet på en mindre ort som Rimforsa?

– Det är utmanande. Vi är inte unika i att erbjuda boende och mat i fin miljö, men vi anser att vi har en unik produkt i oss själva och vi tycker att vi är bra på det vi gör, säger Magnus Ulván.

Det mesta av maten på julbordet odlas inte närområdet, utan då får det köpas in från annat håll.
Det mesta av maten på julbordet odlas inte närområdet, utan då får det köpas in från annat håll.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!