Nu ska butiken drivas av solel

För drygt ett år sedan invigde Andreas Holm sin helt nybyggda Frendo-butik utmed Östgötagatan i Kisa. Nu gör han nästa satsning med solpaneler på butikstaket.

Solpanelsgänget. Fr v Per Jonsson, Anders Gustavsson, Andreas Holm och Tommy Johansson

Solpanelsgänget. Fr v Per Jonsson, Anders Gustavsson, Andreas Holm och Tommy Johansson

Foto: Lars-Göran Bexell

KISA2019-04-19 20:00

– Även jag vill göra något för miljön och investerar nu i solpaneler på butikstaket, säger Andreas Holm.

Hösten 2017 startade bygget av en helt ny Frendo-butik, vägg i vägg med den gamla och bra mycket mindre butiken.

– Tanken var då att solpanelerna skulle ha kommit på plats. Det fanns med i planeringen redan från början, men så blev det inte. Jag ansökte om solcellsbidrag från länsstyrelsen och har nu fått det beviljat. För att få bidraget på 30 procent måste anläggningen vara klar senast 1 juni. Hela investeringen ligger på drygt 400 000 kronor, säger Andreas Holm.

Det är Anders Gustavsson på Kisa Eltjänst, som är återförsäljare för Nordic Solar, som tillsammans med Per Jonsson och Tommy Johansson från Jens-Åke Bygg nu får panelerna på plats. Går det enligt planeringen kommer solelen att tas i drift redan denna vecka.

– Totalt är det 146 kvadratmeter solpanel på tre taksidor som kommer att ge en effekt på 28 kilowatt. Butiken kommer att få det mesta av sitt energibehov tillgodosett av solpanelerna, säger Anders Gustavsson.

– Det är mitt första stora solpanelsjobb. Solceller är lite i sin linda än så länge, men det kommer att bli större och det finns en stor marknad framöver, säger Anders Gustavsson.

Teglet på taket får ligga kvar. Mellan pannorna sätts ett fäste varpå aluminiumprofiler skrivas dit. Med clips fästs sedan solpanelerna.

– Det känns bra att göra något för miljön, säger Andreas Holm.

Andreas Holm satsar på solenergi i sin butik
Andreas Holm satsar på solenergi i sin butik
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om