Ny skola byggs i Rimforsa – klar 2024

Det har länge planerats för att bygga en ny skola i Rimforsa. Nu är det i stort sett klart att den byggs vid Hackelområdet.

Mikael Österling (L), samhällsbyggnadsnämndens ordförande, Lars Karlsson (L), vård- och omsorgsnämndens ordförande, Christer Segersteen (M), oppositionsråd, och Conny Forsberg (S), kommunstyrelsens ordförande.

Mikael Österling (L), samhällsbyggnadsnämndens ordförande, Lars Karlsson (L), vård- och omsorgsnämndens ordförande, Christer Segersteen (M), oppositionsråd, och Conny Forsberg (S), kommunstyrelsens ordförande.

Foto: Max Elofsson

Rimforsa2019-11-11 17:00

– Det här är en jätteviktig faktor för Rimforsa och Kindas utveckling. Vi är mycket glada att det blir en ny skola i Rimforsa, säger Bita Almasian, chef för samhällsbyggnadsförvaltningen.

Sedan ett halvår tillbaka har kommunen planerat för den nya byggnationen. De har köpt upp 1,5 hektar mark från Frodab Rimforsa Bil & Fritid AB, och den här marken ansluter till Hackelområdet. Enligt Bita Almasian har responsen från Frodab också varit positiv om vad marken ska användas till.

Den nya skolan ska enligt beräkningarna kosta cirka 180 miljoner kronor. Eleverna som ska gå på skolan ska vara samtliga elever från förskolan upp till sjätte klass i Rimforsa. Den ska kunna rymma cirka 70 elever fler än vad den nuvarande skolan gör. Då ökar det från 350 till 420 elever.

Kommunens tillväxtambition är att Rimforsa har 3 000 invånare år 2030, vilket är cirka 600 fler än i dag. Den målbilden förutsätter en nya skola rymmer fler elever.

– Det här ger en fantastisk möjlighet att koppla ihop Hackelområdet så att det finns både skola, idrottshall och fritidsytor. Vi hoppas att det ska bli ett stort lyft för hela kommunen, säger kommunstyrelsens ordförande Conny Forsberg (S).

– Efter projektet med Värgårdsskolan är det här den största satsningen som vi gjort i kommunen. Så det är ett stort projekt för oss och vi vill att det ska bli bra, säger Lars Karlsson (L).

Rimforsa skola kommer därmed delvis att rivas. Kvar blir den låga tegelbyggnaden som kommer att bli förskola, medan de röda trähusen kommer att rivas. Sedan ser kommunrepresentanterna möjligheter för bostadsbygge på platsen.

– Vi ska inte riva allt, men vi ska riva det som är dåligt, säger bildningsförvaltningens chef Eva Holm.

I oktober presenterade samhällsbyggnadsförvaltningen sina åtgärdsförslag för att göra det säkrare för oskyddade trafikanter att röra sig till och från Hackelområdet. Det har förts samtal med Trafikverket om hur vägar och järnvägsåtergångar kan göras säkrare och i och med att skolan placeras vid det här området aktualiseras frågan om trafiksäkerhet ännu mer.

I augusti 2022 är det planerat att bygget ska starta och till höstterminen 2024 ska skolan vara igång. Ett par byggnader som i dag står på den aktuella ytan kommer först att behöva rivas.

– Det här har länge varit ett önskemål, men nu är det klart. Det känns fantastiskt, säger Conny Forsberg.

Bita Almsian, byggnadsförvaltningens chef, är nöjd att de har rott projektet i hamn.
Bita Almsian, byggnadsförvaltningens chef, är nöjd att de har rott projektet i hamn.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!