Positivt år för bilförsäljningen i Kinda

Bilförsäljningen i Kisa har en uppåtgående kurva. På både Skobes och Grahns Bilar ser de tillbaka på ett bra år som de hoppas kommer fortsätta.

Björn Wallroth har arbetat på Skobes i Kisa i ett år.

Björn Wallroth har arbetat på Skobes i Kisa i ett år.

Foto: Max Elofsson

Kinda kommun2020-01-17 05:00

– Generellt sett är vi väldigt nöjda med försäljningsåret som har varit, säger Björn Wallroth, platschef och säljare på Skobes i Kisa.

Björn Wallroth började som platschef på Skobes i Kisa för ett år sedan. Under 2019 har Skobes sålt fler bilar jämfört med föregående år, vilket han ser som positivt.

Även på Kisas andra bilhandlare Grahns Bilar ser de positivt på året som varit. Försäljningen var i stort sett oförändrad 2019 i jämförelse med föregående år. Peter Näsström på Grahns administrativa avdelning ser elbilarna som framtidens fordon.

– Allt färre väljer stora bilar och det tror jag beror på att det blir dyrare att äga nyregistrerade bilar på grund av de ökade skatterna som också kommer, säger han.

Han beskriver att bilmarknaden har varit ryckig där försäljningen går upp och ner i perioder. Att BIL Sweden tror på en minskning i antalet sålda bilar under 2020 håller Peter Näsström med om.

– Marknaden har de senaste åren varit lite överhettad, så nu tror jag att det kommer ner på en mer rimlig nivå där det normaliseras lite mer, säger Peter Näsström.

Även om de flesta kunderna kommer ifrån Kinda och angränsande kommuner, har det skett en ökning bland bilar som exporteras utomlands. På Grahns Bilar har exporten ökat under 2019 men ännu är det ingen stor del av deras totala försäljning.

Skobes har i dagsläget elva bilbutiker i Östergötland, Småland och Södermanland. I Kisa upplever Björn Wallroth att de allra flesta av kunderna kommer ifrån kommunen. Men tack vare att alla elva butikerna samarbetar kan de dra nytta av varandra.

I början av januari kom svenska branschorganisationen för tillverkare och importörer av personbilar och lastbilar, BIL Sweden med en prognos om bilförsäljningen i Sverige under 2020. Prognosen säger att bilförsäljning kommer att minska och att allt fler väljer begagnade bilar i stället.

– Även om prognosen just nu säger att försäljningen kommer att minska så hoppas vi på att det fortsätter att öka under 2020. Jag tror att det kan gå, säger Björn Wallroth.

Något som definitivt går i en uppåtgående kurva är intresset för elbilar och bilar med viss laddningsbarhet. På Skobes har de upplevt en ökande efterfrågan för alla slags laddbara bilar.

– Det tror jag kommer att fortsätta att öka under det här året, säger Björn Wallroth.

På Grahns Bilar har försäljningen för 2019 varit rätt så oförändrad i jämförelse med 2018.
På Grahns Bilar har försäljningen för 2019 varit rätt så oförändrad i jämförelse med 2018.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!