Protestlista lämnades in vid fullmäktige

Tillagningsköket i Horn har blivit något av en het potatis inom Kindapolitiken. Efter livlig debatt avslutades måndagens kommunfullmäktige med en inlämnad protestlista.

Under måndagens kommunfullmäktige lämnade Hornbon Peter Jakobsson in protestlistan som har sin grund i förra veckans välbesökta medborgarträff.

Under måndagens kommunfullmäktige lämnade Hornbon Peter Jakobsson in protestlistan som har sin grund i förra veckans välbesökta medborgarträff.

Foto: Dennis Petersson

Kinda kommun2019-10-15 19:00

Det var Hornbon Peter Jakobsson som lämnade in de cirka 150 namnunderskrifterna till kommunfullmäktiges ordförande Anders Ljung (C). 

– Jag hoppas att ni tar ett omtag i den här frågan, sa han och lämnade över bunten med papper. 

– Vi tar emot listan som kommer att lämnas vidare till kommunstyrelsen. Hur vi ska hantera den kan jag däremot inte bestämma, det blir nog upp till samhällsbyggnadsnämnden (sbn), svarade fullmäktigeordföranden. 

Det hela föregicks av ett fullmäktige där just nedläggningen av tillagningsköket debatterades mest. I en interpellation ställde Erik Andersson (V) en mängd frågor till sbn:s ordförande Mikael Österling (L). Bland annat ville han veta varför nedläggningen inte var en egen punkt på nämndmötet där beslutet fattades. 

– Vi fattade tre beslut under budgetärendet för att tydliggöra att dessa var just åtgärder för att nå en budget i balans för 2020. Det var en ordning som jag uppfattade att ledamöterna accepterade, svarade Österling, skriftligen inför sammanträdet, och kommenterade sedan: 

– Jag tycker att det är anmärkningsvärt att Vänsterpartiet först nu i fullmäktige ifrågasätter beslutet. Vi var en enig nämnd som bestämde om nedläggningen, utan reservationer eller protokollsanteckningar. Jag vill betona att det här ska handla om en marginell kvalitetsminskning och att det egentligen inte leder till någon minskad service.

Efter nämndordförandens svar följde en rad inlägg från ledamöterna. 

– Det enda rätta är att ta ett omtag i den här frågan och belysa den utifrån alla perspektiv som det är värt. Engagemanget som frågan har väckt kan vi inte strunta i, sa Andersson.

– Det kom en hel del goda inpass vid medborgarträffen i Horn. Vi kommer i koalitionen att ta en dialog kring de här frågorna, men med det sagt betyder det inte att man river upp ett beslut, fortsatte Conny Forsberg (S). 

– Jag förväntar mig att gehöret från Horn tar frågan ett varv till, sa Pierre Ländell (LPo). 

Var debatten om tillagningsköket på Stångågården landar återstår att se men det råder onekligen delade meningar mellan partierna. Nämndordförande Österling, som är en del av den styrande koalitionen, avslutade så här: 

– Om vi politiskt enas om att vi har visioner som sträcker sig längre och har övergripande funktioner som ska tryggas genom särskilda satsningar är jag självklart öppen för det. 

Det var kommunfullmäktiges ordförande Anders Ljung (C) som tog emot de närmare 150 namnunderskrifterna. "Den lämnas vidare till kommunstyrelsen", sa han.
Det var kommunfullmäktiges ordförande Anders Ljung (C) som tog emot de närmare 150 namnunderskrifterna. "Den lämnas vidare till kommunstyrelsen", sa han.
Karta: Kisa
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!