Så ser planen ut för Tingshuset

Har det kulturhistoriska Tingshuset i Kisa lämnats till sitt förfall? Nej, svarar kommunens Jimmy Bexell, chef för teknik och drift.

Foto: Dennis Petersson

KISA2019-01-16 17:00

– Just nu är färgen avskrapad på fasaden, så den ser ännu mer sliten ut, men under 2018 gjorde vi, tillsammans med Östergötlands museum, en vård- och underhållsplan för fastigheten. Tillsammans med Café Columbiabyggnaden är det Kisas kanske mest värdefulla kulturhistoriskt sett, berättar Bexell.

Enligt den nyligen framtagna planen är Tingshuset en representant för det tidiga 1800-talets nyklassicistiska byggnadsideal, och torget i sig, ja det uppvisar en lång historisk kontinuitet ända från 1600-talet med så väl gästgiveriverksamhet och marknadsplats. Det är många delar av den anrika fastigheten som i dagsläget är i behov av restaurering, allt från fasaden och fönstren till hängrännor och entrédörr.

– Det som kommer att ske under 2019 är att det exteriört ska målas och fönstren renoveras, den ska återfå sin forna lyster. Sedan kommer vi successivt att följa vård- och underhållsplanen för att behålla skicket och dessutom finns ett intresse att bygga upp byggnaden som den såg ut i ett tidigt skede, men det är inget vi har beslutat om, förklarar Jimmy Bexell.

För några år sedan var kommunen nära att avyttra byggnaden, något som efter stora protester drogs tillbaka. I dag är det den öppna förskolan Glimten som huserar i lokalen, något de planerar att fortsätta med även framöver.

– Lokalerna fungerar bra för öppna förskolan och just nu finns det inga som helst planer på att avyttra fastigheten på något sätt, säger teknik- och driftchefen Bexell.

Under 2019 ska inte bara fasaden målas om utan även fönstren ska renoveras.
Under 2019 ska inte bara fasaden målas om utan även fönstren ska renoveras.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!