Så var säsongen för Tolvmannabacken

"Det blev en väldigt speciell säsong", det konstaterar Anders Kjällström när han sammanfattar Tolvmannabackens vintersäsong. Även coronaviruset har bidragit till att det varit färre besökare i år.

I Tolvmannabacken har de stängt igen för säsongen och det ser ut som att en del snö går att spara.

I Tolvmannabacken har de stängt igen för säsongen och det ser ut som att en del snö går att spara.

Foto: Max Elofsson

Kisa2020-03-28 18:00

Allting började precis som planerat. Skidanläggningen öppnade på annandagen den 26 december. Då var det teknikbacken med dubbla nedfarter och barnområdet som öppnade. Att de lyckades spara över 22 000 kubikmeter snö från tidigare säsonger möjliggjorde den tidiga premiären.

Ambitionen har hela tiden varit att Tolvmannabackens andra nedfarter skulle gå att öppna vartefter säsongen pågick, men på grund av utebliven kyla och snö, blev det aldrig möjligt. Anders Kjällström är vd för Branäsgruppen där Tolvmannabackens anläggning ingår.

– Vår förhoppning var mycket större än vad det blev. Det är jättetråkigt, säger han.

Under hans 20 i år branschen säger sig Anders Kjällström aldrig ha sett en så mild vinter i de södra delarna av Sverige. Tolvmannabacken och hela koncernen tycker han har haft en tuff säsong. Inte bara på grund av mildvädret, utan även att coronaviruset har påverkat deras verksamhet genom att många besökare väljer bort skidanläggningarna.

Dessutom har en fast anställd vid Tolvmannabacken blivit korttidspermitterad, och en annan fast anställd har varslats.

– Det känns jättetråkigt med tanke på vilket bra jobb som de har gjort, säger Anders Kjällström.

Under säsongen valde Branäsgruppen att satsa på en skidbuss som går varje lördag mellan Linköping och Tolvmannabacken. Däremot har intresset varit svalt under vintern, men det är inget som stoppar dem från att fortsätta under kommande säsong.

– Det kom aldrig riktigt igång som vi hade hoppats på, men som det ser ut är tanken att bussen ska fortsätta gå mellan skidanläggningen och Linköping även nästa år. Jag tror att det kan ta någon eller några säsonger innan det sätter sig ordentligt, säger Anders Kjällström.

Den 13 mars stängdes backen igen för den här gången, och sammanfattningsvis var det en kämpig säsong för Tolvmannabacken och hela Branäsgruppen. Det som gjorde att man kunde öppna så pass tidigt i december var den sparade snön. Nu har de lyckats spara en del snö, men inte alls lika mycket som de gjorde inför den nyss avslutades säsongen.

– Nu återstår ett stort arbete med att få ihop ekonomin. Vi har mycket jobb framför oss, och vi har absolut positiva saker att ta med oss också, men jag tror inte att det finns utrymme för så mycket investeringar till nästa säsong, säger Anders Kjällström.

Anders Kjällström är vd för Branäsgruppen och beskriver den gångna säsongen som "väldigt speciell".
Anders Kjällström är vd för Branäsgruppen och beskriver den gångna säsongen som "väldigt speciell".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!