Smällen: Går nio miljoner back

Socialförvaltningen i Ydre går mot en rekordsmäll. Prognosen pekar på ett minus med nio miljoner kronor jämfört med budgeten för 2018.

Socialförvaltningen i Ydre går 9,1 miljoner back jämfört med budget

Socialförvaltningen i Ydre går 9,1 miljoner back jämfört med budget

Foto: Rebecca Carlsson

YDRE2018-10-18 19:41

Mycket tyder på att Ydre kommun kommer att få ett plusresultat vid årets slut. Dock mindre än det budgeterade på 3,9 miljoner kronor. Prognosen nu visar ett plus med 2,2 miljoner kronor. Socialförvaltningen gör dock ett minusresultat av stora mått. Nu pekar siffrorna på att socialen går drygt nio miljoner back jämfört med budget.

– En budget är ett önskat läge. Prognosen visar hur det ser ut att gå i verkligheten. Jag är glad att vi har ett plusresultat totalt i prognosen, däremot ser jag allvarligt på att vi har ett så kraftigt underskott på socialförvaltningen, säger kommunchef Marie Hillman till Tranås Tidning och fortsätter:

– Framförallt är det där, inom socialförvaltningen, som avvikelserna finns. Prognosen pekar på minus 9,1 miljoner kronor.

Att socialen går back med så mycket beror bland annat på personalkostnader och LSS-verksamheten.

– Det är inte förvånande, det såg vi redan på prognosen i våras och så ser det ut i många andra kommuner. Men det är en utmaning och vi får inte sätta oss i baksätet och låta bli att ta itu med problemet bara för att det ser ut på ungefär likande sätt inom socialen i andra kommuner. Vi analyserar, identifierar vad det är som drar iväg och vidtar åtgärder. Det kan låta enkelt i ord men det är inte så enkelt i verkligheten, säger Marie Hillman till Tranås Tidning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om