Svårt att rymma alla idrottstimmar

När fler idrott- och matematiktimmar ska klämmas in i skolschemat får elevens val stryka på foten. Inför höstterminen försvann fotbollsprofilen och Värgårdsskolan gör vad de kan för att hålla musikprofilen vid liv.

Värgårdsskolans rektor Johannes Kullered ser att när alla tre årskurserna ska ha mer idrott på schemat kan de behöva lägga vissa idrottstimmar på annan plats.

Värgårdsskolans rektor Johannes Kullered ser att när alla tre årskurserna ska ha mer idrott på schemat kan de behöva lägga vissa idrottstimmar på annan plats.

Foto: Max Elofsson

Kinda kommun2020-02-14 09:40

Inför höstterminen valde skolan att ta bort fotbollsprofilen som de har haft sedan 2005, detta med anledning att det inte längre fanns tid i och med att mer idrott ska täckas in i schemat. Eleverna i årskurs åtta och nio som redan läser fotbollsprofil påverkas inte av det här beslutet, men för sjuorna var det inte valbart.

– Fotbollsprofilen kommer att ha fasats ut när de eleverna har gått ut skolan. Sedan blir det inget mer av det på Värgårdsskolan, säger skolans rektor Johannes Kullered.

Lika länge har Värgårdsskolan haft musikprofilen men den beslutades att inte läggas ner inför höstterminen.

– I dag ser det ut så att de som läser musikprofil i årskurs sju får sin musiklektion utanför skoldagen. Så det blir ett försökt under det här läsåret för att se hur det faller ut. Vi vill hålla musikprofilen vid liv, men i dag har vi ingen ordinarie skoltid att lägga på det, säger Johannes Kullered.

Beslutet gäller för alla elever som började läsa på högstadiet från och med höstterminen 2019. Än så länge gäller det alltså bara för elever i årskurs sju. Totalt ska det in cirka 50 minuter idrott och 60 minuter matematik mer på schemat varje vecka, enligt ett regeringsbeslut som kom sommaren 2018 och som säger att mer idrott och matematik ska finnas med, och det rör sig om ungefär en lektion av varje ämne extra varje vecka. Beslutet började gälla under förra sommaren.

Sättet som de har löst det på i Kinda är att alltså att ta bort ämnet som heter elevens val. Under elevens val kan eleverna själva bestämma vad de vill ägna sig åt, exempelvis kan man få mer tid för bild eller andra skolämnen. Elever som har läst i skolans profilklasser, fotboll och musik, har haft Elevens val-tiden ägnad åt sin profilering.

Till den kommande höstterminen kan det se annorlunda ut för musikprofilen och Johannes Kullered säger att de snart ska ta ställning till hur upplägget ska vara då.

– Det är problematiskt att det just nu ligger utanför skoltid, säger han.

Det är redan konstaterat att idrottshallen vid Värgårdsskolan inte kommer att räcka till för att täcka alla idrottslektioner vid läsåret 2021/2022. Då kommer samtliga tre årskurser att innefattas av de nya direktiven.

– Det mest troliga är att vissa idrottslektioner kommer att ske i Kuben i stället, säger Johannes Kullered.

I dag finns det knappt några lediga tider för idrottshallen vid Värgårdsskolan under skoltid.
I dag finns det knappt några lediga tider för idrottshallen vid Värgårdsskolan under skoltid.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!