Tryckt stämning efter dödsolyckan

Det var många som kände mannen som miste livet i olyckan mellan Forsnäs och Rydsnäs i måndags kväll. En 40-åring är misstänkt för bland annat vållande till annans död och grovt rattfylleri.

Foto: Per Svensson Borrud PellesPhoto

YDRE2018-12-04 19:35

– Det råder en mycket tryckt stämning i Ydrebygden efter dödsolyckan i måndags kväll. Den omkomne var omtyckt och välkänd inom föreningslivet här i Ydre, säger Lars-Göran Svensson som är platschef på räddningstjänsten i Ydre.

Det var strax före klockan 21.30 i måndags kväll som en trafikant upptäckte delar från en bil på länsväg 134 mellan Rydsnäs och Forsnäs.

– Strax därefter får en trafikant syn på en svårt skadad man som ligger vid vägrenen, säger Björn Öberg, presstalesperson hos polisregion öst.

Räddningstjänst, polis och ambulans larmades till platsen och ganska snart stod det klart att mannen, som kört rullskidor, blivit påkörd av en bil.

– Senare på kvällen konstaterades att mannen, i 50-årsåldern, dog. Olycksplatsen spärrades av för teknisk undersökning och en förundersökning om grovt vållande till annans död och olovligt avvikande från olycka inleddes. Vid midnatt kommer en personbil från Rydsnäshållet och polisen försöker få kontakt med föraren och stopp på bilen. Föraren väljer då att fortsätta färden och två polisbilar tar upp ett efterföljande, säger Björn Öberg.

Färden går mot Österbymo och efter en mil vänder personbilen in på en mindre skogsväg som inte har någon anslutningsväg.

– Här grips mannen, som är i 40-årsåldern, som misstänkt för olyckan. Bilen tas i beslag för teknisk undersökning, säger Björn Öberg.

Frilansfotograf Per Svensson Borrud blev vittne:

– Jag skulle just plocka ihop min kamerautrustning när jag hör höga röster om att se upp. Strax efter kommer det en bil emot mig, med enbart ett vänsterljus, i full rulle. Jag fick kasta mig ner i diket. Strax efter kom det två polisbilar i full fart med blåljus på.

– Mannen är misstänkt för vållande till annans död, grov vårdslöshet i trafik, försök till grov misshandel i fem fall då mannen höll på att köra på fyra brandmän och en polis, smitning från trafikolycksplats, grovt rattfylleri och grov olovlig körning, då han saknade körkort, säger Björn Öberg.

Vice chefsåklagare Ulrika Grenerfors, som är förundersökningsledare, anhöll mannen i går:

– Jag har anhållit mannen för vållande till annans död, grovt brott och grov vårdslöshet i trafik. Fler brott kan tillkomma.

Ydre är en bygd i sorg efter den tragiska olyckan.

– Ja, det är väldigt tufft. Vi kallade in POSOM-gruppen vid 22.00-tiden i måndagskväll så att räddningspersonalen fick prata ut om händelsen. Vi hade även en återsamling på tisdagsförmiddagen och gick igenom måndagskvällen och pratade om den, säger Lars-Göran Svensson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om