Var fjärde småföretagare nyanställer inte

Vart fjärde småföretag i länet har avstått från att nyanställa under de senaste två åren. Kompetensbrist eller ekonomi är orsaken.

Frisören Mona Damm är den enda anställda på Din Frisör i Rimforsa.

Frisören Mona Damm är den enda anställda på Din Frisör i Rimforsa.

Foto: Lars-Göran Bexell

Kinda kommun2019-10-09 20:30

I en ny undersökning som är gjord av IT-företaget Visma visar siffrorna att 25 procent av småföretagarna i Östergötland har avstått från att nyanställa personal under de senaste två åren. De största anledningar till det sägs vara att det är svårt att hitta personer med rätt kompetens och för att kostnaderna för att anställa upplevs som ett hinder.

Sett till hela landet ligger motsvarande siffra på 31 procent.

Flera företag i Kinda som klassas som småföretag som vi har pratat med har inte några planer på att anställa ny personal. Blomsterbutiken Kisa Floristen har i dag två heltidsanställningar och en person som jobbar halvtid och de håller med om att det kan vara svårt att hitta personer med rätt kompetens.

– Nu har inte vi behövt anställa någon ny den senaste tiden, men så vitt vi vet så är det brist på utbildade florister, säger butiksägaren Pia Schedenborg.

Frisörssalongen Din Frisör i Rimforsa drivs av Mona Damm och hon har inte heller några planer på att utöka verksamheten. Att ha fler anställda skulle kosta för mycket pengar, i stället hyr hon ut en frisörsplats till en egen företagare som håller till på frisörssalongen.

– Det här blir en bra lösning för mig. Däremot har jag märkt att frisör är ett yrke där det utbildas allt färre, vilket är tråkigt, säger Mona Damm.

I dagsläget finns det omkring en miljon registrerade företag i hela Sverige. 96 procent av dem är småföretag med som mest nio anställda.

Marie Svensson på Kisa Floristen säger att de inte är på jakt efter att nyanställa just nu.
Marie Svensson på Kisa Floristen säger att de inte är på jakt efter att nyanställa just nu.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!