Vill hitta permanent lösning för lanthandeln

Lanthandeln i Rydsnäs har i år ökat omsättningen, men är på jakt efter någon som vill driva butiken permanent i fortsättningen.

Håkan Thudén, butikschef Anna Johansson och Johan Fälth. Sedan de tog över i januari 2018 har omsättningen ökat.

Håkan Thudén, butikschef Anna Johansson och Johan Fälth. Sedan de tog över i januari 2018 har omsättningen ökat.

Foto: Max Elofsson

Rydsnäs2019-10-19 21:30

Det är nu tolv år sedan Rydsnäs lanthandel flyttade in i nya lokaler. Fastigheten byggdes efter en del snabba beslut när det stod klart att orten skulle sakna en livsmedelsbutik.

I januari 2018 valde butiksägaren Carina Bülow att lämna uppdraget och den ekonomiska föreningen Rydsnäs Servicefastigheter, som äger fastigheten, köpte upp bolaget Rydsnäs Livs AB för att driva vidare butiken.

Förutom lanthandeln finns Ryzätras restaurang och catering i byggnaden, och i slutet av oktober flyttar Evelinas Blommor in också. Johan Fälth och Håkan Thudén sitter med i styrelsen för föreningen och de hoppas hitta en långsiktig lösning.

– Det här ser vi som en tillfällig lösning. Vi jobbar för att hitta en permanent lösning där någon vill ta över butiken helt och hållet, säger Johan Fälth vd och allt-i-allo i butiken.

Sedan de tog över för snart två år sedan har de ökat omsättningen med 40 procent och breddat sortimentet. De upplever läget som stabilt rullande, men vill hitta någon som är beredd att ta över verksamheten på permanent basis.

I dag har affären ekonomiskt stöd i form av driftsbidrag från Region Östergötland, vilket är helt avgörande för att kunna fortsätta driva butiken med vinst i dagsläget. Det bidraget är baserat på verksamhetens inkomst.

– Vi är glada att vi valde att bygga den här butiken 2007. Det krävs mycket ideella krafter, hade det inte funnits någon livsmedelsaffär här tror jag att det hade varit rätt så öde i Rydsnäs, säger Håkan Thudén.

Lanthandeln är belägen centralt i Rydsnäs och bygdes 2007.
Lanthandeln är belägen centralt i Rydsnäs och bygdes 2007.
Karta: Rydsnäs
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!