Oktober månad är snart till ända och höstmörkret börjar kännas alltmer påtagligt.

I regel brukar höst- och vintermånaderna innebära en paus för många motionärer och idrottare i allt från elljusspår till fotbollsplaner. I Ydre finns dock en sista kraftansträngning kvar att avverka innan man kan hälsa vintern välkommen, nämligen Jätten Bule-löpet. 

Loppet på dryga milen är beläget i de natursköna skogarna kring Österbymo och i år är det 50-årsjubileum.

Artikelbild

| Jätten Bule-löpet firar 50 år.

– Vi har ett otroligt vackert spår som slingrar sig genom Ydres trolska skog, säger Maria Somvall, en av loppets arrangörer.

Vad är din relation till Jätten Bule-löpet?

–Jag och många Ydrebor med mig har loppet med sig året runt.

Hon förklarar hur hon titt som tätt stöter på folk som utbrister ”Där har jag varit och sprungit Jätten Bule-löpet”  när det går upp för dem att jag kommer från Österbymo.

Artikelbild

| Tre arrangörer som är taggade inför årets upplaga. Från vänster: Mats Hammarström, Peter Somvall, Maria Somvall.

– Ofta med tillägget ”det är det jobbigaste loppet jag har sprungit”.

Hur är det att få delta varje år?

– Det är ett roligt arbete och det känns betydelsefullt eftersom loppet fortsätter att sätta Österbymo på kartan för nya generationer löpare.

Hon menar även att loppet i sig får samhället att leva upp och ger invånarna något att samlas kring på senhösten.

År efter år har det varit stor uppslutning kring loppet, vad kan det intresset bero på?

–Vi i IFK Österbymo lobbar hela tiden för vårt lopp och pratar ofta om det med medtävlare i andra lopp.

Maria nämner även att loggorna på deras tränings- och tävlingskläder leder till frågor och samtal.

Jätten Bule-löpet är ett lopp för alla åldrar, något som inte minst utmärks genom de olika distanser som loppet är uppdelat i. Allt från knattebule, en sträcka på cirka 200 meter för de allra minsta, upp till en mil för den inbitne löparen. 

Att loppet lockar långväga besökare märks i anmälningsfoldern. Folk från såväl Luleå och Stockholm som Växjö och Linköping planerar att besöka Ydre för en motionsrunda.

Två löpare som varit med under föregående 49 upplagor, Sivert Bexell, IFK Österbymo och Leif Jacobsson, Malmslätts AIK planerar även i år att beta av loppet.

Att det är lite extra pompa och ståt kring årets upplaga märks inte minst genom årets startskott som avfyras av Smålands Karoliner. 

På lördag den 2 november arrangeras loppet och vem vet, kanske Jätten Bule själv gör sig besväret att röra på benen en dag som denna.