Med spännande bruksföremål och två traktorer var några av eldsjälarna från Veteranmotorklubben under torsdagen på plats på Solängens äldreboende.

Susanne Landelius sitter med i Veteranmotorklubbens styrelse och arbetar på Solängen. 

– Vi kom på det i höstas. I en liten bygd får man använda det man har och det handlar lite om att ge tillbaka. Det är rätt kul att det händer något och det behöver inte vara dyrt, säger hon. Alltmedan hon packar upp rulltårtor och småkakor och fyller kakfat där hon står.

Artikelbild

| Anna-Karin Gustafsson

För andra gången anordnar de en tipspromenad i korridorerna på Solängen. Här finns gott om klurigheter och även om igenkänningsfaktorn är hög för de flesta, så får hjärncellerna jobba lite. 12 frågor är det samt en utslagsfråga i form av ett uppbundet rep som inte går att sträcka ut i sin fulla längd. Detta ska de tävlande gissa längden på, utifall det annars blir oavgjort resultat.

Hugo Andersson, 15, följer med runt i slingan och visar. Själv lockades han med i klubben på grund av traktorerna. Han är med och drar ner genomsnittsåldern i klubben tillsammans med några andra kompisar.

Varje onsdag håller Veteranmotorklubben öppet hela dagen för sina medlemmar. Då skruvas det på traktorer och ställs i ordning grejer. 

– På kvällen fikar och äter vi ihop. Det är ett sätt att vara tillsammans, en social grej säger Susanne Landelius vidare, som är jätteglad för föryngringen.

Artikelbild

| Anna-Karin Gustafsson

Nils Carlsson 88 år står med tipslapp och penna i sin hand. Ett handsnidat  pimpelspö utgör fråga nummer ett. Här tvekar han inte, så glad i fiske som han varit hela livet. Han markerar fiske på sin lapp. Elinstallation och linberedning går bort.

– Det är roligt att gå tipspromenad, säger han.

Artikelbild

| Anna-Karin Gustafsson

På en stol ligger en konstig pryl i metall med massor av hål i. Sven Rooth står och funderar på svarsalternativen. Sockerkaksform, brylépuddingsform eller en ångkokare. Två traktorer står inbackade utanför fönstret. De tävlande tittar ut och ska svara på en fråga angående redskap på fordonen. Slingan fortsätter in i gympasalen och sedan tillbaka genom korridoren till gamla Vallmons lokaler där allt avslutas med prisutdelning och kaffe. Där sitter Ing-Britt Svensson.

– Jag har följt med lite vid sidan om. Det är jätteroligt det här. Hemma har jag en gammal T-Ford och en del annan småbröte, utbrister hon glatt.

Artikelbild

| Anna-Karin Gustafsson

Lasse Sander är en av eldsjälarna bakom frågorna.

- Vi vill muntra upp de gamla och visa upp verktygen som de en gång arbetat med. Det väcker minnen och de har samtalsämnen i en vecka framåt.

Artikelbild

| Anna-Karin Gustafsson

Magsjuka härjar på två avdelningar som hålls isolerade, så när det är dags att räkna resultaten är lapparna 25 till antalet. Kerstin Gustavsson som ensam vinnare med 12 rätt. För detta belönas hon med chokladkakor och lotter. Tre herrar stoltserade med elva rätt och dessa var Gunnar Nordin, Gösta Andersson och Börje Fredriksson.