Den sista oktober var 17 351 personer inskrivna på länets arbetsförmedlingar som helt arbetslösa eller som deltog i program med aktivitetsstöd och det är en minskning med närmare 1 300 personer jämfört med ett år tillbaka. Även antalet långtidsarbetslösa fortsätter att minska. Oktober visar med andra ord på en fortsatt stark arbetsmarknad. Den starka efterfrågan på arbetskraft gynnar även personer som står lite längre från arbetsmarknaden. Dock är arbetslösheten alltjämt betydligt högre bland personer som saknar gymnasiekompetens.
– Arbetslösheten faller som mest i de kommuner där den har legat på relativt höga nivåer de senaste åren. Exempelvis Norrköping, där antalet arbetslösa minskat med 800 personer det senaste året. Arbetslösheten faller dock i samtliga 13 kommuner i länet, säger Håkan Lindell, analytiker på Arbetsförmedlingen.
I Kinda var förra månaden 202 personer helt arbetslösa eller inskrivna i program med aktivitetsstöd, det är elva personer färre jämfört med oktober 2017. I Ydre har arbetslösheten minskat med nio personer till 63 det senaste året.
– Arbetslösheten i Östergötland som helhet ligger på 7,9 procent, vilket är 1 procent över riksgenomsnittet. Trots detta ligger 9 av länets 13 kommuner på lägre nivåer än riksgenomsnittet, säger Håkan Lindell.
Lägst arbetslöshet i länet har Ydre med 3,9 procent följt av Åtvidaberg och Söderköping med 4,3 respektive 4,4 procent.
tuffast på arbetsmarknaden harr Norrköping med 10,7 procent följt av Motala med 9,6 procent.
Även ungdomsarbetslösheten (18-24 år) går ner. I slutet av oktober var 2 460 ungdomar inskriva på arbetsförmedlingen som arbetslösa, det är 500 färre jämfört med samma period förra året. I Kinda har ungdomsarbetslösheten gått ner med sju personer till 37 och i Ydre har den det senaste året halverats och är nu endast sex arbetslösa ungdomar.
– Den starka arbetsmarknaden gynnar även ungdomarna när arbetsgivarna sänker kraven på erfarenhet. De flesta unga är arbetslösa i korta tider och de rör sig mellan arbetslöshet och anställning i mycket större utsträckning än andra åldersgrupper, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.
Lägst ungdomsarbetslösheten har Ydre med 4,2 procent och högst har Motala med 16,7 procent.