Färsk statistik från Arbetsförmedlingen visar att Ydre har den lägsta andelen arbetslösa i länet. Inte långt efter, på en tredjeplats, kommer Kinda.
– Jag tror att det dels beror på ett gott samarbete med kommunerna och dels på ett gott samarbete med arbetsgivarna, ganska stora arbetsgivare dessutom, säger Birgitta Sundström, sektionschef på Arbetsförmedlingen.
Ytterligare en faktor är ett förändrat arbetssätt, tror Birgitta Sundström.
– Tidigare har vi utgått från var kunden bor, medan vi nu mer utgår ifrån vad kunden har för behov.
Kindas 4,4 procent och Ydres 4,2 är nästan så lågt man kan komma då det finns en viss arbetslöshet som beror på byte av jobb eller karriär.
– Vi är nere på så låga nivåer att det knappt går att ha lägre. Det är en nödvändighet då det handlar om personer som rör på sig mellan olika jobb.
Nu är problemet snarare att arbetsgivarna har problem att hitta rätt kompetens.
– Det skulle jag säga att det är. Jag vet att vissa har fått bredda sitt sökområde till både Linköping och Mjölby för att hitta lämpliga arbetssökande, säger Birgitta, och fortsätter.
– Några av arbetsgivarna har hört av sig till oss för att de inte hittar personal. De behöver ha stöttning med en del praktik för att de ska kunna tillsätta en tjänst, eller till och med delar av utbildningar. Arbetsgivarna kanske inte hittar rätt kompetens, men de hittar personer med rätt förutsättningar. Då kan vi bidra för att den arbetssökande ska kunna matcha det arbetsgivaren söker.