– Det känns väldigt bra och kul att uppmärksammas med en Guldbagge för det arbete man har, säger Matilda Andersson mellan två fårklippningar.
Nyligen var hon på Bröth Nergården, ett par mil nordöst om Kisa. Här var det 60 får som skulle klippas på gården som ägas av Petter Ljung.
– Jag tog över gården av mina föräldrar 1999 och i 40 år har det funnits får här. Innan dess var det mjölkkor som gällde, säger Petter Ljung.
Ett efter ett klipper Matilda de upp till hundra kilo tunga fåren.
– Det handlar väldigt mycket om teknik när man klipper får. Det är inte så tungt som man kan tro, säger Matilda Andersson.
För en vecka sedan var hon en av de nominerade till Årets Guldbagge, men det var inte svenska filmbranschen som var samlad.
– Nej, det var Fåreningen Fårfest i Kil som för fjärde gången delade ut ett stipendium som förutom en penningsumma på 10 000 kronor består av en Guldbagge. I år vann jag priset, vilket jag är jättestolt över, säger Matilda Andersson.
Matilda får priset "för att hon är en fantastisk fårklippare med god hand och stor omsorg om fåren hon klipper. Hon har ambitioner att föra fårklipparyrket till en högre nivå i framtiden genom att i samarbete med Svenska Fåravelsförbundet anordna ullkunskap för både fårägare och fårklippare".
– Vi vill genom att tilldela Matilda Guldbaggen 2019 också lyfta fram vikten av engagerade fårklippare för att producera ull av hög kvalitet, säger Anna Westlund i Fåreningen Fårfest i Kil.
Matilda är den första kvinnliga ordförande i Svenska Fårklipparförbundet. Hon samlar in, säljer och vidareförädlar ull. Ett arbete som kommer att få stor betydelse för att höja värdet på den svenska ullen nu och för lång tid framöver.
– Här har vi en stor utmaning. Totalt klipps det 1 200 ton ull runt om i landet, men mellan 70 och 80 procent slängs. Vi är väldigt dåliga på att använda den svenska ullen, det mesta exporteras och istället importerar vi själva, säger Matilda Andersson.
Matilda har både guld- och silvermedaljer för sin fårklippning i hemmet utanför Österbymo.
– Ja, jag har vunnit både guld och silvermedaljer i Fårklippnings-SM.
Efter att de 60 fåren på Bröth Nergården så väntade 50 får på Bröth Uppgården att få bli nyklippta.
– I dag blev det 110 får som blev klippta och under ett år klipper jag mellan 12 000 och 15 000 får runt om i Östergötland och norra Småland, säger Matilda Andersson.