Förskolechefen om nya råden: "Oerhört skönt"

För att skapa arbetsro för personalen på grund- och förskolor så rekommenderar Folkhälsoministern att symtomfria barn bör stanna hemma om någon i familjen har covid-19. "Det känns oerhört skönt", säger förskolans rektor Susanne Andersson.

Tidningen hörde av sig till rektorerna för att höra deras reaktioner om de nya beskeden.

Tidningen hörde av sig till rektorerna för att höra deras reaktioner om de nya beskeden.

Foto: Carl Holmqvist/Max Elofsson

Kisa2020-12-02 08:00

Susanne Andersson som är rektor för kommunens förskolor i Kisa och Rimforsa är nöjd med beskedet som kom på tisdagen. 

– Det känns oerhört skönt.  All personal på förskolan har känt en oro, säger Susanne Andersson.

Att rekommendationerna skärps menar hon kommer att minska oron.

– Då vet personalen att personerna som besöker förskolan är friska.

Har ni haft problematik med smittade föräldrar som lämnar sina barn på förskolan?

– Nej, vi känner att vårdnadshavare har varit väldigt förstående, svarar Susanne Andersson.

Därför tror hon inte att rekommendationen kommer att göra särskilt stor skillnad på hur många barn som kommer till förskolan.

Johannes Kullered, rektor för högstadiet på Värgårdsskolan, menar att det nya beskedet inte innebär någon dramatisk förändring för skolan, i och med att det varit lugnt med smitta de senaste veckorna.

– Skulle det vara så att många förädlar är smittade och barnen kommer hit ändå, då skulle nog många tycka att det kändes otryggt. Så den här rekommendationen är rimlig tycker jag.

Men det finns negativa konsekvenser av rekommendationen.

– Det negativa är att de missar skolgången. De har svårare att tillgodogöra sig undervisning, särskilt för yngre barn. Kvalitén på utbildningen minskar ju. 

Hur jobbar ni för att ge eleverna möjlighet att studera hemma? 

– Vi försöker lägga upp all undervisning så att den är åtkomlig för eleverna som stannar hemma. Då har man i alla fall möjlighet att komma åt uppgifterna. Men vi har inte regelrätta genomgångar som de kan ta del av. Det blir rätt mycket ansvar som trillar över på enskilda eleven, säger Kullered.

För en del elever fungerar det att ta ett sånt ansvar, men för andra så blir det tuffare. 

– De som är i behov av stöd drabbas hårdare av en sån förändring. Stödpersoner finns inte tillgängligt hemma, säger Johannes Kullered. 

Charlotta Jonsson, rektor för årskurs fyra till sex på Rimforsa skola tror att rekommendationen kommer att bidra till en ökad trygghetskänsla för personal som möter många människor varje dag. Hon berättar att barnen i mellanstadiet kommer att kunna få tillgång till uppgifter via nätet. 

Även skolans rektor för F till tre, Martina Borg menar att det kommer ge personalen den arbetsro som Folkhälsomyndigheten avsett skapa. 

"Beskedet innebär inte någon dramatisk förändring för oss", säger Johannes Kullered som är rektor för högstadiet på Värgårdskolan.
"Beskedet innebär inte någon dramatisk förändring för oss", säger Johannes Kullered som är rektor för högstadiet på Värgårdskolan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!