"En sjujäkla satsning på välfärden" kallade statsminister Stefan Löfven det paket som regeringen, tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna, presenterade i början av veckan. För Kindapolitikerna innebär satsningen ett tillskott på ungefär 14 miljoner kronor att hantera i nästa års budget. Ungefär hälften av stödet är generella statsbidrag samtidigt som den övriga halvan öronmärks för vård- och omsorgsnämnden (von) och en förbättrad äldreomsorg.
– Det är klart att de här välfärdspengarna är väldigt välkomna och det är otroligt bra att vi lyfter äldreomsorgen. Den har fått stryka på foten i ganska många år och det här är väl en konsekvens av att vi så tydligt sett brister under coronapandemin, konstaterar von-ordföranden Lars Karlsson (L).
Redan i maj månad pumpades nya miljarder in i den svenska välfärden. Då innebar satsningen 10,5 miljoner kronor för Kindas del varav 8,4 miljoner var generellt stöd och 2,1 miljoner öronmärkta för äldreomsorgen.
Vad ska äldreomsorgspengarna användas till?
– Det vet vi inte än. En stor del av pengarna kan vi söka för olika satsningar på kompetensutveckling men för övrigt kommer vi jobba mycket med "Heltidsresan" för att motverka delade turer och skapa bättre förutsättningar inom äldreomsorgen. Sedan måste vi även se över bemanningen - om vi möjligen ska bli fler, berättar Karlsson.
Av samtliga välfärdspengar är det 15,2 miljoner som är generella statsbidrag och alltså fria för kommunen att använda.
– De är jätteviktiga för att vi fortsatt ska kunna satsa på välfärden och för vår del, just nu, minskar de ytterst behovet av besparingar och nedskärningar, förklarar kommunalrådet Conny Forsberg (S).
– Samtidigt har vi sagt att vi inte ska budgetera med generella statsbidrag, de är osäkra pengar och kan inte räknas med i de långsiktiga planerna, men det är en dialog för politiken.
Oppositionsrådet Christer Segerstéen (M) anser att även de generella statsbidragen bör användas till vård och omsorg.
– Det är där vi har ett stort underskott och man kan väl konstatera att våra nationella politiker insett att omhändertagandet av våra äldre är något som är viktigt att det fungerar ordentligt, konstaterar han och avslutar:
– Samtidigt, innan man kan säga något definitivt, behöver vi ta del av den kommande delårsrapporten och därefter föra en dialog i budgetprocessen.