15 år av viltsafari - bästa sommaren hittills

"Antalet älgar har minskat och vildsvinen har ökat under årens lopp." säger Per Svensson Borrud.
"Antalet älgar har minskat och vildsvinen har ökat under årens lopp." säger Per Svensson Borrud.

För 15 år sedan startade Per Svensson Borrud igång sina viltsafarin. Den gångna säsongen ser ut att ha varit den bästa hittills.

Kisa 22 september 2019 10:00

– I slutet av juli var det safari tre - fyra gånger i veckan när det var som allra mest, säger Per "Pelle" Svensson Borrud som driver Pelles Viltsafari. 

Han tror att det finns tre bakomliggande orsaker bakom den välbesökta säsongen. Genom marknadsföring på mellaneuropeiska bokningsföretag har många utländska turister hittat till safarin, menar han.

– Framförallt från Österrike, Belgien, Schweiz, Nederländerna, England och Frankrike, berättar Pelle Svensson Borrud.

Den andra orsaken han ser är den sänkta momsen på naturguidningar, samt den låga svenska valutan som lockat många utländska turister till Sverige. 

– Alla dessa orsaker har samverkat.

Viltsafarin påminner i mångt och mycket om safari som sker på Afrikansk mark, med skillnaden att här hoppas besökarna på att få se vildsvin, älg och lo istället för lejon och elefanter. 

– Utländska gäster brukar fråga vad som är det farligaste djuret. Då tar jag fram en bild på en fästing, det minsta djuret är det farligaste, säger Pelle Svensson Borrud.

– Det är framförallt älg som lockar de utländska turisterna. Men det är ju ingen älgpark, så det är alltid en spänning vad man ska se.  Det är ungefär 50% chans på att se älg. Antalet älgar har minskat och vildsvinen har ökat under årens lopp. På våren är det egentligen störst chans att se älgar, men då är det inga turister här. 

Att han drog igång med viltsafari för 15 år sedan hänger ihop med fotobutiken som han drivit sedan 1982:

– Jag har varit intresserad av djur och natur sedan tonåren. När möjligheten att ta passfoto försvann i butiken för 15 år sedan så fick jag idén om viltsafari.

Fotobutiken slår igen sina dörrar i december, men han fortsätter att jobba på med viltsafari och en mängd andra projekt.

– Jag ska gå ner till att jobba 100% till att börja med. Jag ska fortsätta fotografera och jobba med viltsafarin. Det finns också mycket att göra på gården som jag äger tillsammans med min bror. Sen kommer jag ägna tid åt fru, barn och barnbarn. 

– Viltsafarin får inte bli för stort utan jag måste tycka att det är roligt och kunna ge 100% varje gång. Jag kör på så länge det är kul och hälsan håller, säger han. 

Han planerar också ett boksläpp under 2022. En fotobok med bilder från hans långa karriär som fotograf, ligger än så länge i utkaststadiet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa