Anklagades för att ha sladdat på fotbollsplan – frias

Den 16-årige pojken körde omkring med en A-traktor på en fotbollsplan i Rimforsa. Men till skillnad från tingsrätten anser inte hovrätten att det är bevisat att tonåringen gjort sig skyldig till skadegörelse.

Kisa2022-01-25 10:22

Det var på kvällen den 21 december 2020 som vittnen lade märke till att två fordon – däribland en A-traktor – körde omkring på fotbollsplanen på Åsundavägen i Rimforsa. 

Vittnet såg att A-traktorn körde med full gas och sladdade flera varv på fotbollsplanen. Vittnet passade på att filma A-traktorn, vilket gjorde att polisen senare kunde identifiera ägaren. 

16-åringen som körde A-traktorn den aktuella kvällen åtalades för skadegörelse. Han medgav visserligen i förhör att han körde på fotbollsplanen. Han nekade dock till brott med motiveringen att det inte skulle ha uppstått några skador på gräsytan. Enligt vittnen hade det uppstått 15 till 20 centimeter djupa hjulspår i gräset. 

Linköpings tingsrätt dömde i oktober förra året 16-åringen för skadegörelse. Straffet blev ungdomstjänst i 20 timmar. 

Tonåringen valde dock att överklaga domen till Göta hovrätt. Visserligen anser hovrätten att det är bevisat att 16-åringen körde A-traktor på fotbollsplanen. Men domstolen anser inte att det är bevisat att det var 16-åringen som avsatte spår i gräsmattan. "Utredningen är således inte sådan att det är praktiskt sett uteslutet att gärningen begåtts av någon annan", skriver hovrätten i domen.

Hovrätten var dock inte enig. Ett av hovrättsråden ansåg att bevisningen var övertygande och ville fälla 16-åringen för skadegörelse av normalgraden. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!