Stölden polisanmäls: "Det är naturligtvis allvarsamt"

Efter Kinda kommuns internutredning pekar det mesta på att 18 morfinampuller har stulits från hemsjukvårdens lokaler i Kisa. "Det har aldrig hänt förut", konstaterar Eva Hulth.

18 morfinampuller misstänks ha stulits från hemsjukvårdens lager i Kisa. "Vi hittar ingen annan logisk förklaring", konstaterar biträdande vård- och omsorgschef Eva Hulth.

18 morfinampuller misstänks ha stulits från hemsjukvårdens lager i Kisa. "Vi hittar ingen annan logisk förklaring", konstaterar biträdande vård- och omsorgschef Eva Hulth.

Foto: Dennis Petersson

Kisa2021-11-22 13:29

Vård- och omsorgsförvaltningens biträdande chef meddelar, tidigt på måndagsmorgonen, att den förmodade stölden har polisanmälts. Det var den 9 november, för drygt två veckor sedan, som hemsjukvårdens sjuksköterskor upptäckte att det dokumenterade lagersaldot inte stämde överens med verkligheten. I den avvikelserapport som skrevs i anslutning till upptäckten konstaterar personalen att 18 ampuller, med totalt 180 milligram morfin, saknades i läkemedelsrummet. Ampuller som tros ha stulits.

undefined
Enligt personalens avvikelserapport har det, i verksamhetens korridor, hängt en nyckel som öppar läkemedelslagret. "Nyckeln finns inte längre tillgänglig", säger Eva Hulth.

– Vi hittar inte någon annan logisk förklaring och bedömer att vi behöver att göra en polisanmälan, konstaterar biträdande vård- och omsorgschef Eva Hulth efter att kommunens internutredning har avslutats.

– Vi undersökte, under förra veckan, om det har skett någon form av dokumentationsmiss mellan uttagna och givna doser. För att göra det har vi varit tvungna att gå igenom journalhandlingar för de patienter som får det här preparatet. Det vi kan konstatera, efter vår första undersökning, är att det inte har inträffat ett "handhavandefel", fortsätter Hulth.

Hur kan något sånt här ens hända?

– Det får en polisutredning visa men det vi gör nu, och som vi gjorde omgående, är att göra ytterligare åtstramningar i kontrollen. Det här är första gången narkotiskt preparat försvunnit på det här sättet, svarar Hulth.

undefined
Enligt Eva Hulth har kommunen införskaffat läkemedelsskåp som endast går att öppna med tagg. "Det har inte funnits något skäl tidigare", menar hon.

I avvikelserapporten noteras möjliga förklaringar till det inträffade. Personalen skriver bland annat följande: "I det nyckelskåp som finns i korridoren på hemsjukvården hänger en nyckel uppmärkt med "nyckel till läkemedelsrum" som visar sig kunna låsa upp dörren till läkemedelsrummet. Sjuksköterskorna i hemsjukvården som ska ha åtgång till läkemedelsrummet har tagg".

Hur kommenterar du nyckeln?

– Om nyckeln har varit inblandad kan jag inte uttala mig om utan det är sånt som polisutredningen får utvisa. Omedelbara åtgärder är som sagt insatta och nyckeln finns inte längre tillgänglig, svarar Hulth.

Har obehöriga haft tillgång till nyckeln?

– Nej, för att komma in i hemsjukvårdens lokaler behövs en tagg. Det vi kan göra är att säkra upp rutinerna från nu och framåt.

Allvarlighetsgraden av den eventuella stölden bedöms, i avvikelserapporten, i en skala från ett till tre. Kolumnen för allvarlighetsgrad tre är ikryssad – en kolumn som används när det finns risk för allvarlig påföljd eller skada.

undefined
I avvikelserapporten konstateras att 18 ampuller, innehållande totalt 180 milligram morfin, har försvunnit.

Hur allvarlig är den här händelsen?

– Det är ingen patient som har tagit skada och det känns ändå bra i sammanhanget. Sedan är det naturligtvis allvarsamt när narkotiskt preparat försvinner. Vad skälen är i det här fallet går inte att spekulera i, svarar Hulth.

Polisens presstalesperson Dennis Johansson Strömberg bekräftar att en polisanmälan är gjord.

– Medicin ska ha stulits från Kinda kommun. Det ska ha inträffat någon gång mellan den 28 oktober och den 9 november, förklarar han och fortsätter:

– Vi har ingen misstänkt för brottet och någon förundersökning är inte inledd. Vi saknar helt enkelt spaningsuppslag i nuläget.

Eva Hulth kommenterar polisens besked så här:

– Det är en nyhet för mig så jag har egentligen ingen kommentar i det här läget. 

Kommer en lex maria-anmälan eller annan utredning att genomföras framåt?

– Här föreligger ingen patientrisk så en lex maria är inte aktuell. Jag bedömer att vi inte kan göra mer än vad vi redan har gjort och det var därför vi polisanmälde händelsen, svarar Hulth.

Detta har hänt

Den 9 november upptäcker sjuksköterskor inom kommunens hemsjukvård att lagerdokumentationen över verksamhetens morfinampuller inte stämmer överens med verkligheten. En internutredning påbörjas och kommer drygt två veckor senare fram till att det inte finns någon annan logisk förklaring än stöld. En polisanmälan görs men polisen meddelar att en förundersökning inte inleds på grund av bristande spaningsuppslag. Utredningen kan öppnas om nya uppgifter framkommer.

Karta: Hemsjukvården, Kisa
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!