40 miljoner liter senare – stora vattenläckan hittad

Sedan i höstas har det dagligen runnit ut 300 000 liter vatten från ett trasigt rör i Kisa. Nu har kommunen äntligen hittat läckan.

Drygt fyra månaders sökande är över – vattenläckan i Kisa har hittats och lagats. (Genrebild)

Drygt fyra månaders sökande är över – vattenläckan i Kisa har hittats och lagats. (Genrebild)

Foto: Niklas Holm

Kisa2023-04-13 15:12

I slutet av oktober förra året märkte kommunens anställda att något inte stämde med vattnet i Kisa. Dygnsförbrukningen hade stigit med 300 000 liter. Någonstans hade det uppstått en läcka.

Sökandet efter läckaget pågick sedan i flera månader. Genom att successivt stänga av olika områden försökte kommunen lokalisera läckan. Men det gav inga resultat. Istället var det slumpen som avgjorde.

Simon Karlsson är driftledare för Vatten och avlopp på Kinda kommun. Han beskriver genombrottet.

– Vattenledningen stod och tryckte vatten ut i marken. Sen har det hittat sig en väg i marken och gått in i skarvarna på en betongledning, en dagvattenledning. Och sen flödar ju det ut mot Kisasjön.

Personal från kommunen åkte ovetandes om detta ut till sjön för att testa att stänga av en ledning där. Då märkte man att något var annorlunda med mängden vatten från dagvattenledningen.

– Det flödet fanns ju inte i höstas när vi kollade.

Nu kunde man ana var läckan var. Genom att stänga av vattnet på den misstänkta sträckan normaliserades flödena i systemet.

– Då förstod vi att här var det.

Läckan fanns mellan Leoparden och Värgårdsskolan. Den lagades direkt efter upptäckten i slutet av mars. Under de drygt fyra månaderna som läckan existerat har närmare 40 miljoner liter vatten gått ut i marken, motsvarande 16 simbassänger á 50 meter. Någon större påverkan på omgivningen har det inte haft, enligt Simon Karlsson. Han gläds åt att man hittat felet.

– Det är givetvis jätteskönt!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
 
 
 
 
 
 
Läs mer om