55 miljoner ska sparas - "Ska inte bli uppsägningar"

En höjd skatt med 50 öre och ett besparings- och effektiviseringskrav på drygt 55 miljoner kronor på fem år. Det är Kindas nya förutsättningar när budgeten klubbats av fullmäktige.

Anders Ljung (C) och Lars Karlsson (L) fick se sitt budgetförslag klubbas igenom av kommunfullmäktige.

Anders Ljung (C) och Lars Karlsson (L) fick se sitt budgetförslag klubbas igenom av kommunfullmäktige.

Foto: Arkiv/Dennis Petersson

Kisa2020-11-17 12:06

"Det känns fantastiskt skönt att vårt förslag, som vi har arbetat med under en längre tid, kunde spikas", konstaterar Centerpartiets Anders Ljung (C) dagen efter beslutet. Tillsammans med Liberalerna fick partiet under måndagskvällen stöd från bland annat Socialdemokraterna och Moderaterna vilket gjorde att budgeten för 2021, och en plan för de efterföljande fyra åren, kunde klubbas av kommunfullmäktige. Förutom att skattesatsen höjs till 21 kronor och 45 öre per hundralapp, vilket höjer kommunens intäkter, ställs tuffa krav på verksamheterna.

– Fokus i vår budget är en ekonomi i balans och det lyckas vi med genom att jobba smartare och på ett annat sätt än vi gör i dag. Det gäller att vi är tydliga i vårt budskap till förvaltningarna, förklarar Ljung.

undefined
Skattesatsen höjs med 50 öre och 55 miljoner kronor ska effektiviseras/sparas de kommande fem åren. Det är de stora villkoren i den nya budgeten.

Under 2021 ska ungefär sju miljoner kronor effektiviseras/sparas inom de kommunala verksamheterna och därefter väntar årliga krav på strax över tolv miljoner kronor. Under fem år ska kommunens kostym krympa med 55 miljoner kronor.

Var ska de här pengarna tas ifrån? Ni ger inga konkreta förslag.

– Det är inte vi som politiker som ska sitta och tala om var det ska effektiviseras utan det måste ske i en dialog med förvaltningarna. Vi kommer att lyssna på vad de anser är möjligt.

Hur kommer kraven att påverka de anställda på "golvet"?

– De effektiviseringar som vi pratar om ska inte behöva drabba golvet. Det är inte meningen att det ska bli några uppsägningar. Den oron vill vi dementera direkt, svarar Ljung och fortsätter:

– Samtidigt kommer det nog krävas att alla medarbetare jobbar på ett annat sätt än det man är van vid.

Så verksamheterna kommer inte att försämras?

– Nej, så är det inte tänkt. Medborgarna ska inte märka av en försämrad service.

undefined
"Det ska inte påverka medborgarna", menar Anders Ljung (C) när han kommenterar de föreslagna kraven på effektiviseringar och besparingar.

200 000 kronor mindre till kommunrevisionen. Det är en punkt i budgeten som har fått kritik från övriga partier.

– Vi har tittat på omvärlden och ser, trots sänkningen, att vi ligger över snittet i landet, replikerar Ljung.

Mellan 2021 och 2025 planeras att låna cirka 190 nya miljoner för investeringar. Trots det pekas partiernas budget ut som passiv och utan satsningar.

– Det beror på vad man menar med satsningar. En ny skola i Rimforsa är på gång till exempel. Sedan ska man inte sälja skinnet förrän björnen är skjuten. Lovar vi sånt som vi inte kan genomföra upplevs det som ett svek, avslutar Ljung.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!