59-åring avlossade skott från bostaden

I samband med ett bråk med sin flickvän avlossade en 59-årig man två skott med ett gevär. Nu har han dömts för misshandel och brott mot vapenlagen.

En 59-årig man har dömts för brott vapenlagen efter att ha avlossat två skott med ett gevär. (Bilden till vänster är hämtad ur förundersökningen.)

En 59-årig man har dömts för brott vapenlagen efter att ha avlossat två skott med ett gevär. (Bilden till vänster är hämtad ur förundersökningen.)

Foto: Polisen/TT

Kisa2022-12-23 20:00

Händelsen inträffade i ett hus på landet i Kinda kommun under natten till den 6 juni i fjol. 59-åringen hamnade i bråk med sin flickvän. Mannen knuffade till flickvännen som föll och slog i huvudet. Mannen höll sedan fast kvinnan och tryckte ner henne mot golvet. Han drog även flickvännen i håret. 

Kvinnan valde att lämna huset och hörde då hur mannen avlossade ett skott från ett fönster i bostaden. I ett senare skede avlossade mannen, som var berusad, ytterligare ett skott. 

– Jag tror han sikta rakt upp i luften, sade kvinnan i förhör. 

Under nästföljande dag fick polisen information om vad som hänt. Poliser utrustade med förstärkningsvapen tog sig till den aktuella adressen. Polisen ringde upp mannen och beordrade honom att komma ut från huset. "Jag säger till honom att sätta sig på knä och därefter lägga sig på mage", skrev en av poliserna senare i en rapport. 

Inne i huset hittade polisen flera vapen som mannen hade licens för, bland annat det kombinationsgevär som mannen höll i när han avlossade de två skotten. 

59-åringen har nu dömts för misshandel och brott mot vapenlagen. Under rättegången sade mannen att han varken kunde erkänna eller förneka att han gjort sig skyldig till misshandel. Han erkände dock brott mot vapenlagen. 

Straffet blev villkorlig dom med samhällstjänst i 75 timmar. Linköpings tingsrätt beslutade även att mannens vapen ska förverkas. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!