Allvarligt tillbud på storföretaget utreds

Ett allvarligt tillbud har inträffat vid Sofidel Sweden AB. Det var när en 900 kilo tung pappersrulle landade på taket till en truck i företaget. Arbetsmiljöverket efterlyser nu en utredning kring händelsen.

En intern utredning har startats vid Sofidel Sweden AB i Kisa sedan ett allvarligt tillbud inträffade i samband med hanteringen av en 900 kilo tung pappersrulle.

En intern utredning har startats vid Sofidel Sweden AB i Kisa sedan ett allvarligt tillbud inträffade i samband med hanteringen av en 900 kilo tung pappersrulle.

Foto: Jan Novotny

Kisa2023-09-14 08:08

Det var den 17 augusti i år som tillbudet inträffade.

Enligt den rapport som Sofidel Sweden AB skickat in till Arbetsmiljöverket, och som beskriver händelseförloppet, föll en pappersrulle som stod staplad på en annan rulle ned över en truck som befann sig alldeles i närheten.

Rapporten beskriver vidare att truckföraren skulle förflytta rullen och att föraren initialt har uppgett att orsaken till det inträffade var att maskinens klämaggregat inte var öppnat tillräckligt när backningen påbörjades. 

Föraren observerade då inte att rullen följde med vid själva backmomentet, vilket resulterade i att den välte och landade på taket till trucken.

Stefan Gustafsson, vd vid Sofidel, uppger att företaget startat en intern utredning kring tillbudet och att man betraktar händelsen som allvarlig.

– Som tur är skadades inte personen som körde trucken och det finns en säkerhetsbåge runt förarhytten som gör att personen som kör maskinen sitter skyddad.

Den truck som användes vid tillfället har nu tagits ur bruk i väntan på den tekniska undersökning som ska göras av arbetsredskapet, uppger Gustafsson.

– Det kan inte uteslutas att tillbudet orsakades av ett tekniskt fel. Vi kan heller inte bortse från att den mänskliga faktorn spelade in, säger han och betonar att säkerhetsrutinerna vid hanteringen av de tunga pappersrullarna är rigorös och att föraren i det aktuella fallet var en person med stor vana vid dylika arbetsuppgifter.

Karta: Sofidel Sweden
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!