Älgjakten: "Så många har vi möjlighet att skjuta"

Tusentals Kindajägare ger sig ut på älgjakt i nästa vecka. Kommunens viltförvaltare Peter Monell uppmanar till varsamhet. "Om man bara maler på kan det gå hur som helst", säger han.

Kindas viltförvaltare Peter Monell uppmanar Kindajägarna till varsamhet inför årets älgjakt.

Kindas viltförvaltare Peter Monell uppmanar Kindajägarna till varsamhet inför årets älgjakt.

Foto: Dennis Petersson

Kisa2020-10-10 10:00

När vi träffas vid hans bostad i Kisa, bara dagar innan älgjaktspremiären, visar han snabbt upp ett spår i utkanten av trädgården. Här passerade en av kommunens drygt 330 älgkor under natten - tillsammans med sin kalv.

– Älgjakten är ju på gång - då flyttar de in i samhället, skojar han. Skämt åsido, det är nog våra äpplen som lockar.

undefined
Vid intervju visar Peter Monell upp spår från en älgko och dess kalv. "De var här under natten", säger han.

I många år har han varit en del av Kindas älgförvaltningsgrupp som har ett övergripande ansvar för kommunens elva älgskötselområden och hundratals jaktlag. Gruppens uppgift är bland annat att upprätta en älgförvaltningsplan, följa upp måluppfyllelsen och sammanställa jaktsäsongen. Han har tydligt sett hur Kindas älgstam kontinuerligt minskat.

– Stammen har nästan halverats sedan 2012. Då låg den årliga avskjutningen på ungefär 400 älgar och jag skulle tro att vi kommer upp i en 220 stycken i år. Det var en medveten minskning av myndigheterna, förklarar Monell och fortsätter:

– I Kinda har vi trots allt haft en ganska mjuk minskning för att kunna känna av var vi har en acceptabel nivå. Jag tror vi har hittat den nu. Älgstammen ska nog ligga stabilt omkring 750 kor, tjurar och kalvar innan jakten drar igång.

Kindas tilldelning är i år 255 älgar. "Så många har vi möjlighet att skjuta", förtydligar Monell som anser att det nästan är omöjligt att vid ett skrivbord förutse hur stor avskjutningen bör vara. Istället menar han att det är upp till jaktlagen.

– Det viktigaste budskapet som jag vill skicka ut till jägarna är att ha ett möte ungefär 30 dagar in i jakten. Då ser man tendenser på en antingen ökande eller vikande älgstam och man ser hur mycket kalv det finns. År med dåliga reproduktionstal kan man inte skjuta lika många älgar som tilldelningen visar, förklarar Monell och fortsätter:

– Man får anpassa sig. Om man bara maler på kan det gå hur som helst och stammen kan minska snabbt.

undefined
Peter Monell tippar på att omkring 220 älgar kommer att skjutas i Kinda den här jaktsäsongen.

Enligt Monell mättes det år 2017 in mellan fyra till sju procents viltskador i Kindaskogarna. 2019 var det 21 procent.

– Älgen får trä skott för mycket. Det är inte älgen som gör skador i dag utan vi har råddjur, hjort och vildsvin, allt i våra skogar, menar viltförvaltaren och avslutar:

– Älgjakten pågår i fem månader. Jag tycker att den långa jakttiden ska användas till att skjuta rätt djur och då tänker jag framförallt att man bör tänka efter innan man skjuter en hona.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!