Alliansen kan behöva SD-stöd: "Vi är inga dörrmattor"

För att komma till makten behöver Centern, Liberalerna och Moderaterna stöd i kommunfullmäktige. Ett enda Kindaparti skulle räcka, nämligen Sverigedemokraterna (SD).

Sverigedemokraterna kan ensamma avgöra om Centern, Liberalerna och Moderaterna får stöd i kommunfullmäktige, men stödet kommer inte gratis menar partiets Christian Nordin-Olsson.

Sverigedemokraterna kan ensamma avgöra om Centern, Liberalerna och Moderaterna får stöd i kommunfullmäktige, men stödet kommer inte gratis menar partiets Christian Nordin-Olsson.

Foto: Dennis Petersson

Kisa2020-12-18 16:00

– Om de förväntar sig ett stöd från oss kommer det inte att komma av sig självt. Vi är inga dörrmattor om man säger så, konstaterar partiets Christian Nordin-Olsson.

Nyheten om att den styrande koalitionen spricker slog ned som en bomb mitt i mandatperioden. Centern och Liberalerna har, efter en misslyckad budgetdialog med Socialdemokraterna, fört förhandlingar om samarbete med Moderaterna. "Den nya alliansen" har gemensamt 14 mandat i fullmäktige och för att maktskiftet ska vara möjligt behövs stöd från andra partier. Som minst krävs ytterligare fyra mandat - SD har sex stycken.

Har ni fått frågan om att ingå i samarbetet?

– Nej, men det skulle ju innebära en ganska stabil majoritet. Det är väl fortfarande lite kontroversiellt att samarbeta med oss, i alla fall på riksnivå, och då är man väl lite försiktig på kommunnivå, svarar Nordin-Olsson och fortsätter:

– Som vi ser det borde det inte vara så. Det har ändå skett på flera ställen i landet där vi är med i regelrätta samarbeten och det verkar inte ha orsakat så mycket galenskaper.

Kommer ni att stötta alliansen?

– Ingångsvärdet är att vi är positiva, att det som de här tre partierna försöker åstadkomma är bättre än det som varit. Nu får vi ta en mer konkret dialog för att se så att inget nytt, helt uppåt väggarna, dyker upp.

Enligt Nordin-Olsson har alliansen en tydlig gemensam plan och politisk linje, något som den förra koalitionen har saknat. Med ett alliansstyre hoppas SD på ett större inflytande.

– Det återstår att se vad effekterna blir men vi ser att vi har möjlighet att bli den naturliga mittenparten mellan de traditionella sidorna. Vi kan fälla direkt avgörande i vissa frågor, få en tydligare vågmästarroll.

undefined
Christer Segerstéen (M), som föreslås till ny ordförande i kommunstyrelsen, ser inga konstigheter med att föra dialog med alla partier - så även Sverigedemokraterna.

Så här kommenterar Christer Segerstéen (M), som föreslås till ny ordförande i kommunstyrelsen, eventuellt SD-stöd:

– Jag har alltid varit öppen att föra förhandlingar med alla partier och den här synen som finns på riksdagsnivå, där man har en skräck för vissa partier, har inte vi här. Man ska respektera demokratin och medborgarna som har röstat. SD har lika många mandat som oss så att man för en dialog i frågeställningar är inget konstigt.

Men stödet kommer inte gratis?

– Nej, jag hör vad du säger, men jag har inga kommentarer kring den biten. Vi ser ett läge där det finns möjlighet att få gehör för våra uppfattningar, avslutar Segerstéen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!