Arbetslösheten bland nysvenskar sjunker: "Måste kämpa"

Arbetslösheten bland utrikesfödda i Kinda är fortfarande relativt hög – men den sjunker. En av de som nyligen har fått en tillsvidareanställning är 32-åriga Noura Al Chami.

32-åriga Noura Al Chami kom till Sverige för sju år sedan. Nu, sedan en dryg månad tillbaka, är hon tillsvidareanställd som barnskötare på Bäckskolan i Kisa.

32-åriga Noura Al Chami kom till Sverige för sju år sedan. Nu, sedan en dryg månad tillbaka, är hon tillsvidareanställd som barnskötare på Bäckskolan i Kisa.

Foto: Dennis Petersson

Kisa2021-08-08 17:00

Vi träffas i ett av klassrummen på Bäckskolan i Kisa. Här har Noura Al Chami, sedan en dryg månad tillbaka, haft en fast anställning som barnskötare på fritids. För sju år sedan flydde hon med familjen från ett krigshärjat Syrien. Först nu känner hon sig helt tillfreds.

– Allt blir bättre med en tillsvidareanställning, det blir mer lugn och ro. Nu kan vi börja att tänka på att köpa hus, med två anställningar kan vi få ett lån, och jag har nyligen köpt en egen bil. Mitt liv har förändrats jättemycket, berättar hon.

undefined
Efter SFI-kurser, barn- och fritidsutbildning och en rad kortare anställningar har Noura Al Chami nu fått en anställning på Bäckskolan i Kisa.

Språkkunskaperna har hon tillgodosett sig på Kinda Lärcentrum – barn- och fritidsutbildningen likaså.

– Innan, när vi bodde i Syrien, var jag hemma med barnen. Där är samhället annorlunda, där räcker det med att mannen har ett jobb. Här i Sverige har jag haft möjlighet att utbilda mig. Nu är jag på en plats där jag kan drömma igen, säger Al Chami.

Enligt Arbetsförmedlingens månadssiffror, från mitten av juli, är det 23,3 procent av nysvenskarna i arbetsför ålder som står utan sysselsättning i Kinda. Detta motsvarar 104 personer. När vi når Sara Frank, kvalitetsansvarig på kommunens bildningsförvaltning, har hon tillgång till de allra mest färska siffrorna. Fram till i dag har ytterligare fyra utrikesfödda kommit ut i arbete eller utbildning.

Vårt pågående projekt "Lära för att lära" är just nu vårt viktigaste arbete mot den här gruppen. Vi jobbar hårt på lärcentrum för att få ut individerna på olika typer av introduktionsanställningar och min bild är att vi är på rätt väg med det här arbetet, konstaterar Frank.

undefined
"Fortsätt att kämpa, försök alltid igen och blicka alltid framåt. Tills slut lyckas du", säger Noura Al Chami, som här samtalar med rektorn Helen Fasth, till de utrikesfödda som har svårt att få en tillsvidareanställning.

Sedan augusti förra året har arbetslösheten bland utrikesfödda sjunkit med nära fem procent. Med dagens siffror ligger Kinda fortfarande högre än snittet i Östergötland, 22,9 procent, och landet i stort, 19 procent.

– Jag tänker optimistiskt då pandemin har utvecklats som den har gjort. Vi ser inga tecken på att det lokala näringslivets behov av arbetskraft skulle sjunka och det gäller att vi, genom vuxenutbildningen, rustar våra medborgare för att ta de jobben, säger Frank.

Arbetslösheten i hela Kinda ligger på 4,7 procent. I länet som helhet är samma siffra 7,9 procent.

– Vi har liksom passerat pandemipuckeln nu men samtidigt har den inte varit särskilt framträdande i Kinda. Vi har inte så stor del av den arbetsmarknad som har påverkats mest under pandemin, förklarar Frank.

Karta: Bäckskolan, Kisa
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!