Personalen har ledsnat pÄ arbetsmiljön: "FÄr huvudvÀrk"

DÄlig ventilation och spÄr av asbest. Ambulanspersonalen pÄ brandstationen i Kisa har tröttnat pÄ arbetsmiljön. "Det Àr anmÀrkningsvÀrt", sÀger skyddsombudet Lukas ArkestÄl.

Lukas ArkestÄl, specialistsjuksköterska tillika skyddsombud pÄ ambulansverksamheten i Kisa, har tröttnat pÄ arbetsmiljön. "Man fÄr ofta huvudvÀrk", konstaterar han.

Lukas ArkestÄl, specialistsjuksköterska tillika skyddsombud pÄ ambulansverksamheten i Kisa, har tröttnat pÄ arbetsmiljön. "Man fÄr ofta huvudvÀrk", konstaterar han.

Foto: Dennis Petersson

Kisa2021-02-19 13:37

I november förra Ă„ret, efter en skyddsrond, fick Kinda kommun svart pĂ„ vitt hur arbetsmiljön vid den Ă„lderstigna brandstationen ser ut. Genom företaget Avonova konstaterade arbetsmiljöingenjören Olle Wedenmark att lokalerna var slitna och trĂ„nga – och att personalen utsattes för risker. Ventilationssystemet underkĂ€ndes efter en besiktning. Förutom kommunens rĂ€ddningstjĂ€nst finns Ă€ven ambulansentreprenören Falck i byggnaden – som hyresgĂ€st. Specialistsjuksköterskan Lukas ArkestĂ„l Ă€r en av cirka tio heltidsanstĂ€llda:

– Att det Ă€r eftersatt med underhĂ„ll hĂ€r pĂ„ brandstationen har ju varit kĂ€nt lĂ€nge. Anledningen till det Ă€r förmodligen att alla har trott att det planeras för nĂ„got nytt i nĂ€rtid. Samtidigt vet alla, som pĂ„ nĂ„got vis Ă€r involverade i byggprojekt, att innan spaden sitter i backen har inget hĂ€nt, konstaterar han och fortsĂ€tter:

– Inom ambulansen finns det kollegor som upplever en generell trötthet som inte bara kan relateras till att man sover dĂ„ligt nĂ€r man jobbar – man fĂ„r ofta huvudvĂ€rk. NĂ€r tvĂ€tthallarna anvĂ€nds upplever vi att luften blir dĂ„lig.

undefined
Förutom Kindas rÀddningstjÀnst har ocksÄ ett tiotal heltidsanstÀllda pÄ ambulansverksamheten den Älderstigna brandstationen som arbetsplats. HÀr befinner sig nÄgon dygnet runt hela Äret.

ArkestÄl berÀttar att ventilationen Àr försedd med eternitkanaler, innehÄllande asbest, och att det i kÀllaren finns mögel. TvÄ faktum som konstaterades vid Avonovas skyddsrond.

– Och det Ă€r lokaler som vi vistas i varje pass – sĂ„ det Ă€r inte sĂ„ roligt. Ur mitt perspektiv Ă€r det anmĂ€rkningsvĂ€rt att kommunen tillĂ„ter det vara pĂ„ det hĂ€r sĂ€ttet. Ärligt talat, det hĂ€r Ă€r inga problem som man lĂ„ter bli att Ă„tgĂ€rda Ă„r 2020.

Med övriga fackliga representanter planerar ArkestÄl, via VÄrdförbundet, att göra en anmÀlan till Arbetsmiljöverket.

– FrĂ„n fackets perspektiv Ă€r det enda vi vill att det ska vara en trygg arbetsmiljö för all blĂ„ljuspersonal. Antingen fĂ„r kommunen renovera och rĂ€dda det som rĂ€ddas kan eller sĂ„ fĂ„r man helt enkelt bygga nytt.

Falck utför ambulansverksamheten pĂ„ entreprenad Ă„t Region Östergötland. Under förra Ă„ret meddelade regionen att de i framtiden Ă€mnar placera ambulansverksamheten i nĂ€ra anslutning till ett framtida vĂ„rdcenter.

– Det stĂ€mmer, det Ă€r vĂ„r inriktning. Vi tror att det ur ett vĂ„rdperspektiv Ă€r bra om vi placerar ambulansen i nĂ€ra anslutning till det nya vĂ„rdcentret. Jag Ă€r inte insatt i arbetsmiljön men sjĂ€lvklart mĂ„ste problematiken hanteras innan ett vĂ„rdcenter Ă€r klart, sĂ€ger fastighetsutvecklingschef Stefan Fredriksson.

– Det jag kan sĂ€ga Ă€r att det pĂ„gĂ„r en ny ambulansupphandling. Var den landar vet vi inte i dag.

ArkestÄl och hans kollegor har inte fÄtt nÄgon information om en eventuell flytt.

– Nej, det Ă€r inget som vi har fĂ„tt till oss. I avtalet stĂ„r det tydligt att det Ă€r hĂ€r, i brandstationen, som vi ska vara.

undefined
"Vi tar allvarligt pĂ„ situationen", konstaterar Falcks verksamhetschef Frida Worge KreĂŒ.

Frida Worge KreĂŒ Ă€r verksamhetschef för Falck Östergötland. Deras nuvarande entreprenadavtal löper till början av 2023.

– Vi tar allvarligt pĂ„ situationen. Som arbetsgivare, och med ansvar för arbetsmiljön, har vi gjort de Ă„tgĂ€rder vi kan just nu. Kommunen ska Ă„terkomma med Ă„tgĂ€rder och vi har bland annat Ă€ndrat rutiner för hur mĂ„nga som fĂ„r vistas i vissa rum. Vi strĂ€var hela tiden efter en god arbetsmiljö för vĂ„r personal.

I nÀsta vecka, 23:e februari, kommer Kindas samhÀllsbyggnadschef Karolina Hedlund att vÀdja till samhÀllsbyggnadsnÀmnden om att fÄ inleda arbetet med en nybyggnation sÄ snart som möjligt. Parallellt med det har förvaltningen ocksÄ bokat en ventilationsfirma som, inom de nÀrmsta veckorna, ska ÄtgÀrda ambulansens lokaler.

– Vi kommer att vidta Ă„tgĂ€rder för att ventilationen, i avdelningen dĂ€r ambulanspersonalen vistas, ska bli godkĂ€nd. Det Ă€r nĂ„got vi mĂ„ste göra nu för att vĂ„ra hyresgĂ€ster ska ha en bra ventilation, konstaterar Hedlund.

Resterande brandstation, ska ÄtgÀrder göras dÀr?

– Vi har nu försökt att vĂ€nda pĂ„ varje sten för att verkligen se hur huset mĂ„r. Min bedömning Ă€r att fastigheten inte Ă€r nĂ„got att satsa pĂ„ i framtiden och förhoppningsvis fattas nu politiskt beslut om nybyggnation. DĂ€remot mĂ„ste vi, innan dess, se till att vĂ„r personal och hyresgĂ€st har god ventilation.

undefined
Enligt kommunens samhÀllsbyggnadschef Karolina Hedlund kommer ÄtgÀrder genomföras inom de kommande veckorna för att ÄtgÀrda ambulanspersonalens ventilation.

Mikael Österling (L) Ă€r ordförande för samhĂ€llsbyggnadsnĂ€mnden i Kinda – som ansvarar för frĂ„gan om ny brandstation.

Hur har arbetsmiljön kunnat bli sÄ hÀr dÄlig?

– Det beror pĂ„ lĂ€gre reinvesteringstakt över tid pĂ„ fastigheten. Det Ă€r ett pĂ„gĂ„ende Ă€rende och jag vill inte spekulera i nĂ€mndens hantering av detsamma. Vi fĂ„r höras efter nĂ€mnden, svarar han i ett sms.

Det Ă€r Falck som utför ambulansverksamheten pĂ„ entreprenad Ă„t Region Östergötland. Regionen har i sin tur meddelat att de Ă€mnar placera verksamheten i anslutning till ett framtida vĂ„rdcenter.
Det Ă€r Falck som utför ambulansverksamheten pĂ„ entreprenad Ă„t Region Östergötland. Regionen har i sin tur meddelat att de Ă€mnar placera verksamheten i anslutning till ett framtida vĂ„rdcenter.
Stationen - det har hÀnt

  Sedan Ă„r 2007 har flertalet externa och interna utredningar genomförts i frĂ„gan om en ny brandstation i Kisa.

  År 2014 intensifieras projektet och under 2018 avbryts en upphandling pĂ„ grund av bristande konkurrens bland anbuden.

  Under 2020 ansluter sig Kinda till RĂ€ddningstjĂ€nsten Östra Götalands bakre ledning. I 2021 meddelar Kinda att de utreder ett fullvĂ€rdigt medlemskap.

  Arbetsmiljön och betonggolvet döms ut. I nĂ€sta vecka tar samhĂ€llsbyggnadsnĂ€mnden beslut om eventuell nybyggnation.

Karta: Brandstationen, Kisa
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!