Från ett år till ett annat ökade antalet anmält klotter i Kinda med hela 600 procent. Anledningen till det tror sig Siverholm, som även är sammankallande i det lokala brottsförebyggande rådet (brå), ha relativt bra koll på.
– Jag tror att det beror på att vi har ett x-antal unga vuxna i kommunen, jag vill inte säga exakt hur många, som befinner sig i ett utanförskap, som inte arbetar och som högst troligt även använder någon typ av droger. Det finns nästan alltid en koppling dit när det gäller den här typen av klotter, förklarar han.
Vad får dig att göra den analysen?
– Dels har vi fått in tips men sedan har mycket av klottret skett på vardagmorgnar och nätter. Jag har svårt att tänka mig att vi skulle ha tonåringar i skolan som ger sig ut vid den tiden.
Men polisen tror även att det rör sig om yngre personer?
– Budskapet på visst klotter skulle kunna tyda på det, det är ingen finess utan bara rent sabotage, men jag är högst tveksam till att det verkligen är så.
Trots att polisen och brå har haft fokus på klottret och gjort insatser de senaste åren har brotten inte minskat.
– Jag tror att klottret är ett symtom på något annat, det är inte själva grundproblematiken. Vi måste ha en kommunikation, försöka peppa och hjälpa de här personerna att hitta rätt i livet. Det tror jag är det mest effektiva sättet då det handlar om ett fåtal individer som ställer till väldigt mycket, avslutar Siverholm.