– Jag har bestämt mig för att flytta på grund av det här, säger 36-åringen när han välkomnar oss in i lägenheten som ligger på tredje våningen, i ena hörnet, i ett av flerfamiljshusen på Kullaområdet.
Även om den värsta perioden är över vid det här laget, det vill säga sommarhalvåret, kan han visa upp tydliga spår efter flugornas invasion. På balkonggolvet, men framförallt i listerna runt den inglasade balkongens fönster, syns ett svart hav av döda flugor. En del lever fortfarande, men rör sig långsamt. När temperaturen sjunker har de kallblodiga insekterna svårare att flyga.
– När det är som värst, från våren fram över sommaren, kan jag inte gå ut på balkongen. Alla fönsterrutor är i princip täckta av flugor – det är tusentals av dem som svärmar. Problemet har funnits ända sedan jag flyttade in för mer än två år sedan och konsekvensen är att jag inte, under halva året, har kunnat använda en del av min lägenhet, förklarar Andreas och fortsätter:
– Anticimex har varit här två gånger men kan inte göra någonting. Grunden till problemet kommer utifrån fastigheten och därför ligger det på hyresvärdens ansvar. Det som har gjorts är att isolera balkongen, men det har inte hjälpt.
När vi når Anticimex skadedjursexpert, biologen Thomas Persson Vinnersten, förstår han snabbt problematiken.
– Bor den här hyresgästen högst upp? Då är det definitivt den så kallade höghusflugan som vi pratar om. Den lever som larv i gräsmattor där det finns bladlöss och så här års söker den sig, i enorma mängder, till högt belägna platser. Genom åren har dessa platser kommit till att bli exempelvis flervåningshus, höga villor eller vattentorn, inleder han och fortsätter:
– På sensommaren och hösten, efter en massförökning i gräsmattorna, vill de här flugorna hitta någonstans att övervintra. Vad jag har läst mig till utsöndrar flugorna mikroskopiska luktämnen som upplyser deras kompisarna om att de har hittat ett utmärkt ställe.
Är det ett vanligt förekommande problem?
– Vanligt kanske är mycket sagt men det är inte sällan att det förekommer. Vi brukar ha flera såna här fall varje år som är spridda över mellansverige och söderut, svarar Persson Vinnersten.
Höghusflugan är, enligt skadedjursexperten, ett svårbekämpat problem. Det är inte alltid som fysiska åtgärder, för att hålla flugorna ute från fastigheten, hjälper. Bäst är att angripa själva grunden till problematiken.
– Egentligen måste man ta reda på exakt vid vilka gräsytor de här flugorna kläcks men det svåra i kråksången är att hitta dessa miljöer. Jag har själv gått runt i vida cirklar kring en lägenhet och inte kunnat hitta rätt gräsyta. Flugorna kan flyga ganska långt och därför är det inte säkert att det alltid är gräsytorna precis utanför, förklarar Persson Vinnersten.
– För att verkligen få bukt på problemet måste man behandla den mark flugorna bor i. Kanske inte med gift eller bekämpningsmedel utan med olika markberedande åtgärder. Man kan byta ut gräset eller plantera något annat, fortsätter experten.
Andreas Ekeblad har, under åren som han bott i lägenheten, tyckt att det har varit orättvist att han varit tvungen att betala hela hyran. I samband med hans kommande flytt kommer hyresvärden Kindahus stå för flyttkostnaderna.
– På så sätt tycker jag ändå att man gör rätt för sig, att de försöker gottgöra det på något sätt, men hur som helst måste man ju få bort flugorna innan någon annan flyttar in. Om det inte går att lösa tycker jag att man får låta bli att hyra ut den här lägenheten eller helt ta bort balkongen. Det ska inte behöva drabba någon ytterligare, konstaterar Andreas.
Kajsa Claesson är nyligen tillträdd vd för bostadsbolaget Kindahus. Så här kommenterar hon ärendet:
– Vad jag har förstått har problemet kommit och gått litegrann. Höghusflugorna, som jag tror de kallas, är jättesvåra att komma tillrätta med och vi har genomfört åtgärder under flera år. Vi har kalkat gräsmattorna för att hålla borta flugorna och vår känsla var att det blev bättre efter det. Samtidigt är det svårt att säga att vi är i mål och att problemet är löst.
Har nu funderat på markberedande åtgärder?
– Vi har inte haft uppe den frågan än men vi får såklart gå vidare och titta på vilka fler åtgärder som behövs. Vi har inte gett upp hoppet utan kommer att fortsätta att testa olika vägar framåt. Hade det varit enkelt att lösa hade vi naturligtvis gjort det för länge sen.
Hur länge har det pågått?
– Jag har inte hittat någon dokumentation på hur länge problematiken funnits. Det jag vet är att det har pågått under flera år, mer eller mindre. Just den här hyresgästen har haft stora problem, svarar Claesson.
Är fler lägenheter drabbade?
– Det här stora problemet är, som jag uppfattar det, koncentrerat till en enda lägenhet.
Hur tänker ni kring uthyrning framöver?
– Nu vet vi ju vilken lägenhet det gäller och vi får ha en dialog med inflyttande hyresgäst kring problemet. Vi kommer också fortsätta att arbeta för att lösa problemet i dialog med Anticimex.
Andreas Ekeblad, som nu ska flytta från lägenheten, ger uttryck för att Kindahus inte har tagit problematiken på allvar.
Anser du att ni har tagit det på allvar?
– Jag har svårt att prata om tidigare år men jag vet att vi i år verkligen har haft fokus på det här. Vi har gjort en hel del åtgärder, bland annat i form av att täta balkongen och sanering av Anticimex, svarar vd:n Kajsa Claesson.