Gym öppnar efter pandemin – men inte på vårdcentralen

Friskvård är bättre än sjukvård. Det skulle nog de flesta hålla med om. Men i Kisa har vårdcentralens gym för friskvård lagts ner.

På onsdagar samlas ett gäng vid Tolvmannabacken i Kisa för att gå ett varv i elljusspåret och ta en mugg kaffe ihop. De brukade gå och gymma i Kisa vårdcentral, men de lokalerna ska inte längre användas för friskvård, har regionen beslutat.

På onsdagar samlas ett gäng vid Tolvmannabacken i Kisa för att gå ett varv i elljusspåret och ta en mugg kaffe ihop. De brukade gå och gymma i Kisa vårdcentral, men de lokalerna ska inte längre användas för friskvård, har regionen beslutat.

Foto: Jan Novotny

Kisa2022-10-21 05:00

Smällen var så hård att vindrutan krossades när hennes huvud slog i den. Det var 2014. Anna S Johansson var 41 år och hade åkt till USA för en konferens. När hon var ute och gick blev hon påkörd av en bil. Läkarna befarade det värsta, men hon klarade sig, och kunde komma hem till Sverige efter en dryg vecka.

undefined
När hon var 41 år blev Anna S Johansson påkörd av bil. Skadorna var allvarliga, men tack vare idogt rehabiliteringsarbete lyckades hon bli bättre. För henne gjorde gymmet på vårdcentralen att hon höll igång träningen.

– Jag fick komma till en fysioterapeut ganska så snabbt där 2015, och fick dels övningar för hela min kropp, dels konkreta övningar för att träna balansen.

När hon väl visste vad som behövde göras kunde hon sköta träningen själv. Tre dagar i veckan gick hon till vårdcentralens gym i Kisa.

– Ända tills pandemin gick jag och tränade där. Sen stängde det ju och man fick försöka träna hemma.

undefined
Claes-Göran Blixt går så snabbt att det bildas ett vakuum bakom honom. Så skojar han själv om sin power walk-hastighet. Tätt efter honom kommer Peter Jonasson, som befriad från allt luftmotstånd.

Tillsammans med några andra som också brukade träna på gymmet började hon ta gemensamma promenader för att fortsätta hålla igång och kunna umgås. De trodde alla att gymmet skulle öppna för friskvård igen när pandemin var över. Men det är fortsatt stängt.

Varför kan ni inte träna på det privata gymmet som finns i Kisa?

– Redskapen jag behöver för mina rehabiliteringsövningar finns inte på det gymmet. Det är just det att man lärt sig på de här redskapen, säger Anna S Johansson.

– Sen är det ju halva priset, minst. Jag behöver inte de maskinerna som är på det andra gymmet, säger Claes-Göran Blixt, en i gänget som är ute och power-walkar regelbundet.

undefined
Ulf Johansson är gammal lärare. Han är tvungen att öva dagligen hemma för att kroppen inte ska börja protestera. Men att öva hemma är inte detsamma som att ha ett gym att gå till. "Det är en jävla skillnad på gemenskap, det är oerhört viktigt", säger han.

Även om de kan göra många övningar hemma så blir det inte samma sak, menar de. Dels förlorar de den sociala biten, dels behövs redskap för att träningen ska bli optimal.

– Jag kan inte göra mig bättre, jag kan bara fortsätta vara på samma nivå som jag är med det jag gör hemma. Hemma är det bara med kroppens belastning, och för artrosen måste du ju ha lite mer, säger Claes-Göran Blixt.

undefined
Gymmet på vårdcentralen i Kisa hjälpte Anna S Johansson att hålla igång träningen. "Jag skulle naturligtvis kunna gå till det andra gymmet, men då förstår jag mig inte på det", säger hon.

På Region Östergötland menar man att stängningen av gymmet handlar om att man håller sig till det som är regionens uppdrag.

– Vi jobbar med sjukvårdsdelen. Vårt uppdrag är inte friskvård. Jag förstår problematiken i det, men vi behöver använda det vi har för att fokusera på vårt huvuduppdrag, säger Niclas Hilding, centrumchef för närsjukvården i centrala Östergötland.

Samtidigt står det i hälso- och sjukvårdslagen, 3 kap. 2 §, att "Hälso- och sjukvården ska arbeta för att förebygga ohälsa", vilket ju friskvård syftar till.

Hur kommer det sig att er tolkning av regionens uppdrag utesluter friskvård?

– Analysen vi har gjort tillsammans är att friskvård inte är vårt uppdrag. Sen jobbar vi förebyggande med många andra delar också, men inte utifrån att vi har friskvårdsanläggningar.

Om friskvård sagts ingå i regionens uppdrag så hade man bundit sig till att göra friskvård tillgänglig i fler kommuner, förklarar Niclas Hilding. Den utredning av frågan som nu har genomförts landade istället i att friskvård inte ingår i regionens uppdrag.

undefined
Niclas Hilding är centrumchef för närsjukvården i centrala Östergötland. Från hans förvaltning har en utredning kommit som fastslagit att friskvård inte ska ingå i regionens uppdrag.

Niclas Hilding håller med om att gymmet på vårdcentralen i Kisa ur ett kostnadsperspektiv egentligen inte behöver vara en förlust, och att lokalen "sannolikt" har plats för friskvård, men menar att frågan om konkurrens är relevant i sammanhanget.

– Vad säger de som driver privat gym i Kinda? Det är inte riktigt okej ur ett upphandlingsperspektiv.

Huruvida regionen gjort fel som ändå drivit gym för friskvård tidigare kan han inte svara på.

– Jag kan inte svara på hur det såg ut exakt då, men det har varit omtvistat i många år i och med att vi inte kunnat erbjuda det överallt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!