Anna Helldorff om bygden: "Man tar tag i saker"

Anna Helldorff har alltid hållit på med konst men det var inte förrän 90-talet hon började ta det på allvar. Hon driver nu, tillsammans med hennes make, en liten affär i Svalsjö.

Anna Helldorffs konst är en blandning av hennes målningar och skapande som sker i datorn.

Anna Helldorffs konst är en blandning av hennes målningar och skapande som sker i datorn.

Foto: Märta Svensson

Kisa2020-08-06 20:00

Anna Helldorff både tecknar och målar. Ofta tecknar hon och färglägger sen med akvarell. Anna tar hjälp av datorer och scannar in hennes bilder där. I datorn fortsätter hon att måla.

– Jag kan använda mig av bilder från böcker som är från 1870 som jag kan scanna in till datorn. Jag scannar in gamla släktporträtt och lägger in dem i photoshop. Det kan bli ganska komiskt, berättar Anna.

Något som Anna ofta gör är mönster i bilderna. Hon kan hitta en fin gammal bild, scannar in i datorn och gör ett mönster av det. Mönstret kan sedan återkomma i flera bilder. Både på handdukar och brickor kan man känna igen figurer som har varit med förr.

Hur kom du på att kombinera dator och måleri?

– Jag har varit nyfiken på det och fascinerad av att kunna jobba på ett annat forum.

Vad som kännetecknar Annas konst är hennes underfundiga figurer. En del är otäcka och andra är humoristiska. Det är berättandet i bilder som Anna vill komma åt.

– Jag vill sätta ihop någon historia på någon sätt. Det är ganska mycket rörelser i bilderna. Det blir lite absurt och surrealistisk. Nu har jag en kokbok från 30-talet som heter Flickornas kokbok. Då har jag gjort figurer och klippt ut recepten från boken som flickorna håller i. Det är recept på harpastej och Nejonögon.

 Att gå runt enbart på konsten är svårt. Annas målningar trycks upp på handdukar och brickor som säljs i butiken.

– Det är många bäckar små och med några illustrationsjobb åt andra så går det runt.

Anna har hållit på med målning hela livet. Hon blev uppmuntrad att fortsätta måla av hennes estetiskt lagda föräldrar. Innan Anna och hennes make Per flyttade till Svalsjö, bodde de i Katrineholm. Där jobbade Anna som bildlärare.

– Jag har aldrig jobbat fulltid så jag har alltid haft målningen vid sidan om.

Efter boendet i Katrineholm ville paret flytta. De letade efter en lanthandel eller en väderkvarn att bo i. Paret hittade huset i Svalsjö och har bott här sen 2009.

– Jag gillar bygden och mina föräldrar är härifrån så jag var mycket häromkring på somrarna när jag var barn.

Det var under en bussutflykt till Torpön med hennes mamma som Anna Helldorff fick inspirationen. De åkte runt till olika hantverkare och lite matställen.

– Jag tänkte att det här kunde vi också göra. Det var en sån potential. Jag tycker man gör saker mer här. Man tar tag i saker.

Anna Helldorff visar upp två olika bilder där samma figur är med på två olika bilder.
Anna Helldorff visar upp två olika bilder där samma figur är med på två olika bilder.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!