Rätten upphäver kommunens beslut: "Känns som en seger"

Kisatjejen Anna Gustafsson, 44, får behålla sin kontaktperson. Det står klart efter beslut i förvaltningsrätten. "Det känns som en seger", konstaterar hennes mor Margareta.

44-åriga Anna Gustafsson, som har Downs Syndrom, får behålla sin kontaktperson. Det står klart efter en långdragen rättslig process.

44-åriga Anna Gustafsson, som har Downs Syndrom, får behålla sin kontaktperson. Det står klart efter en långdragen rättslig process.

Foto: Dennis Petersson

Kisa2021-10-07 18:00

I nästan ett års tid har hon, i rollen som god man, kämpat för att hennes dotter ska få behålla sin kontaktperson – en service som Anna Gustafsson beviljades 27 år tidigare. När Kindas vård- och omsorgsnämnd, i juni 2020, klubbade igenom nya riktlinjer förändrades förutsättningarna och kommunen meddelade sedermera att kontaktpersonen skulle tas bort. Anna var inte den enda personen som då, inom lagen för stöd och service (LSS), fick ett negativt besked. Nu, efter en rättslig process, kan hon andas ut.

undefined
"Det känns jätteskönt", konstaterar Annas mamma Margareta Gustafsson som i rollen som god man kämpat för att kommunens beslut ska hävas.

– Förvaltningsrätten har konstaterat att Anna får behålla sin kontaktperson och visst känns det jättebra. Det har varit en långdragen process och vi har inte vetat hur det ska bli. Nu hoppas jag inte det här ärendet tar några fler vändor, säger Margareta Gustafsson.

Hur tog Anna emot beskedet?

– När personalen på boendet hade förklarat, och när hon väl förstod, ringde hon upp mig och var jätteglad. Hon sa: "Yes mamma, jag får behålla min kontaktperson", berättar Margareta.

Enligt förvaltningsrätten innehåller inte kommunens beslut från 1997, när de först beviljade Anna en kontaktperson, något ändrings- eller återkallelseförbehåll. Beslutet var inte heller, på något sätt, tidsbegränsat. För att vid ett sådant tillfälle kunna ändra ett gynnande beslut till något negativt krävs speciella omständigheter. Rätten menar att så inte varit fallet i det här ärendet.

undefined
Nils-Gunnar Wenhov (L), ordförande i vård- och omsorgsnämnden, kommenterar inte enskilda fall men konstaterar att förvaltningsrättens dom kommer att hanteras vid nästa sammanträde med arbetsutskottet.

Det var samma förutsättningar som gjorde att Kisakillen Rikard Lind, tidigare under 2021, fick rätt att behålla sin kontaktperson. Nils-Gunnar Wenhov (L) är ordförande i vård- och omsorgsnämnden:

– Jag kan inte prata om specifika ärenden, det gör vi inte men generellt sett tog nämnden beslut om besparingar under förra året och i dem ingick att personer som bor på kommunens service- och gruppbostäder inte ska ha några kontaktpersoner. Tanken är att personalen på boendet ska täcka de behov som finns.

Vad säger du om att förvaltningsrätten har upphävt två av era beslut?

– Vi får ompröva våra beslut i de fallen helt enkelt, det är vår skyldighet. Vi får ju tillbaka alla de ärenden där förvaltningsrätten tycker att vi har gjort felbedömningar, svarar Wenhov och fortsätter:

– Det är fantastiskt bra att vi har den här säkerheten i vårt rättsväsende. Rätten att överklaga är en oerhörd tillgång.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!